Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανελλαδικές 2020 – βάσεις: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες για κάθε πεδίο
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2020 – βάσεις: Πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες για κάθε πεδίο

Πανελλαδικές 2020 - βάσεις: Πέφτει τις προσεχείς ημέρες η αυλαία των Πανελλαδικών 2020 και οι υποψήφιοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Πανελλαδικές 2020 – βάσεις: Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2020 αναμένεται να εκδοθούν περί τις 10 Ιουλίου. Τα δυο επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων (δείτε εδώ τις οδηγίες) και, στα τέλη Αυγούστου, η δημοσιοποίηση των Βάσεων 2020, που θα εξαρτηθούν από τρεις βασικούς παράγοντες. Στις φετινές εξετάσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», το μάθημα ρυθμιστής φαίνεται πως είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι όλων των επιστημονικών πεδίων. Το συγκεκριμένο μάθημα είναι το μόνο στο οποίο οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν έναν νέο τρόπο αξιολόγησης, πιο απαιτητικό αλλά και πιο πλήρη.

Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που είχε εφέτος η εξέταση του μαθήματος με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν, θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των Βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μια ακόμη σημαντική διαφορά των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων είναι και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Πανελλαδικές 2020 – βάσεις: Πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες

Πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, που επικαλείται το «Βήμα», παρουσιάζουν μια εικόνα αυξομειώσεων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, με κεντρικό χαρακτηριστικό την οριακή τεχνητή άνοδο που διαμορφώνει η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο. Όπως φαίνεται, εξαίρεση αποτελεί το 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου αναμένεται μια οριακή πτώση των Βάσεων. Σύμφωνα με το «Βήμα», και τα θέματα που εξετάστηκαν όμως οι υποψήφιοι την Παρασκευή στη Χημεία κρίνονται ως πολύ απαιτητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιθανότητα μιας πτωτικής κίνησης σε Ιατρικές Σχολές και τα υψηλόβαθμα τμήματα των Επιστημών της Υγείας.

1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Oι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν εφέτος χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ενώ αντίστοιχα οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο μάθημα της Ιστορίας. Αρκετά καλές, δεδομένου του ότι ήταν η πρώτη φορά εξέτασής της, ήταν και οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία. Οσον αφορά τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, είχαμε χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με πέρυσι. Μάλιστα, η μείωση αυτή του μέσου όρου επιδόσεων των εξεταζομένων μπορεί να αγγίξει και τη μία μονάδα στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Γενικά στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ εφέτος δεν θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές, με μια μικρή ωστόσο πτωτική τάση. Θα υπάρξουν όπως κάθε χρονιά τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια, όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).

2o επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως έχει επισημανθεί, εφέτος θα ισχύσουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς προσφέρεται μια θέση στα ΑΕΙ του πεδίου σχεδόν σε κάθε υποψήφιο. Στις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν το πεδίο ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η Φυσική δυσκόλεψε όπως δείχνουν τα στοιχεία εφέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, όπως τελικά και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα παρουσιάσουν μικρότερους βαθμούς γραπτών «κάτω από τη βάση». Στη Χημεία από την άλλη πλευρά, είχαμε εφέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.

3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές αλλά και βιολογικά τμήματα) του 3ου επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με το «Βήμα», δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα, με πιθανή μικρή πτώση στα βαθμολογικά «ρετιρέ». Στον βαθμολογικό «πυθμένα» του πεδίου ωστόσο θα υπάρξουν και εφέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες στα 6.000-7.000 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική)

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Μαθηματικά, Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Ωστόσο και εδώ αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης» (συνθήκη που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο). Ετσι, όσον αφορά τους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, εφέτος θα υπάρχει μία θέση περίπου για το 85%-90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψηφίους με 5.000-6.000 μόρια.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τίθεται βαθμολογικό πλαφόν στις μετεγγραφές των υποψηφίων και το πλαίσιο που τις αφορά αυστηροποιείται. Ετσι θα ισχύσει «βάση μετεγγραφής» για τη μετακίνηση από ένα Ιδρυμα σε άλλο, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.

Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020

Σύμφωνα με τα δεδομένα για τις Πανελλαδικές που παρουσίασε το «Βήμα» προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για τα… ύψη των Βάσεων:

  • Ανθρωπιστικές Σπουδές
  • Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα κυμανθούν οι βάσεις, με μία μικρή πτωτική τάση
  • Θετικές Επιστήμες
  • «Δυσκόλεψαν» Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία
  • Επιστήμες Υγείας
  • Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι οι βάσεις, ίσως με μία μικρή πτώση
  • Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Σε Μαθηματικά, Πληροφορική και Γλώσσα βαθμολογίες χαμηλότερες από πέρυσι

 

Δείτε ακόμη

Μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό – Ξεκίνησε η κατεδάφιση κτιρίων
“Βράζει” η Ελλάδα – Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας
Καθησυχαστικός ο Μόσιαλος για τη νέα γρίπη των χοίρων στην Κίνα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις