Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τούρκοι πράκτορες – Έλληνες προσκυνητές: Παρακολουθούσαν επισκέπτες της Παναγίας Σουμελά
ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι πράκτορες – Έλληνες προσκυνητές: Παρακολουθούσαν επισκέπτες της Παναγίας Σουμελά

Τούρκοι πράκτορες - Έλληνες προσκυνητές: Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε μυστικά τους Ελληνες που επισκέπτονταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας.

Τούρκοι πράκτορες – Έλληνες προσκυνητές: Ακόμη και στην παρακολούθηση Ελλήνων προσκυνητών στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, έχουν προχωρήσει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει το Nordic Monitor. Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρία ενός πρώην αξιωματικού πληροφοριών της Άγκυρας. Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 140ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Muhittin Zenit, από τον 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας. Σύμφωνα με το αντίγραφο της ακρόασης, που έλαβε η Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος εργάστηκε στη βορειοανατολική Τραπεζούντα, παραδέχτηκε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν Έλληνες που επισκέπτονταν την επαρχία για περιήγηση στα αξιοθέατα.

“Οι δραστηριότητες του Πόντου αποτελούν μέρος της εντολής μας… για παράδειγμα, ομάδες περιοδείας από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμελά ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αιώνα στην Τραπεζούντα”, είπε ο Muhittin Zenit, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι αξιωματικοί πληροφοριών παρακολουθούσαν τους έλληνες τουρίστες. Όπως αναφέρει το Nordc Monitor, oι Έλληνες του Πόντου, αν και έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, θεωρούνται από καιρό ως απειλή ασφαλείας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η παραδοχή του Zenit επιβεβαιώνει την τουρκική ανθελληνική παράνοια, καθώς το τουρκικό κράτος συστηματικά και εσκεμμένα χρησιμοποίησε υπηρεσίες ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες για να αφιερώσει σημαντικούς πόρους για να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει τους Έλληνες τουρίστες.

Δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο της εκκλησίας Σάντα Μαρία

Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει πώς οι παρακολουθήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για φερόμενες κρυφές ελληνικές επιχειρήσεις ανασύστασης του ποντιακού ελληνισμού (Pontusçuluk) στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ιερέα της εκκλησίας Σάντα Μαρία, στην Τραπεζούντα.

Το 2011, κοντά σε 1.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς συγκεντρώθηκαν στη Μονή Σουμελά, σηματοδοτώντας τη δεύτερη θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε εκεί στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Από έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών καταδεικνύεται ότι οι τουρκικές αρχές υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ιταλού κληρικού, με την υποψία ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες αναβίωσης του ποντιακού ελληνισμού, πριν αυτός ο ιερέας δολοφονηθεί από εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία είχε ζητήσει το 2006 την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Σαντόρο λόγω των υποψιών της ότι ο ιερέας ίσως είχε εμπλακεί σε “αυτονομιστικές δραστηριότητες για την ανασύσταση του κράτους του Πόντου”.

Ο Ζενίτ, επίσης ήταν ο αξιωματικός πληροφοριών που άκουσε ¨τον συναγερμό¨ σχεδόν ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007.

Η συνωμοσία

Είχε υποβάλει έκθεση στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του για συνωμοσία δολοφονίας που άκουσε από πληροφοριοδότη. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή αγνοήθηκε από τις αρχές της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών Ενγκίν Ντίντς δεν προέβη σε καμία ενέργεια σχετικά με τις πληροφορίες. Ο Ζενίτ αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία, αλλά αποζημιώθηκε από τον Ντιντς, ο οποίος τον όρισε προϊστάμενο προσωπικού το 2013.

Μέσα σε μια ώρα από τη δολοφονία, ο Ζενίτ βρέθηκε να έχει συζητήσει με πληροφοριοδότη που είχε δεσμούς με τον δολοφόνο, Ογκούν Σαμάστ, όπως και με τον εγκέφαλο της δολοφονίας Γιασίν Χαγιάλ. Δικάζεται επί του παρόντος με κατηγορίες αμέλειας στη δολοφονία. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ήταν το εύκολο θύμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις