Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χρυσοχοϊδης Κρήτη: Στα Ανώγεια ο υπουργός – Η μαντινάδα για τις βεντέτες
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοϊδης Κρήτη: Στα Ανώγεια ο υπουργός – Η μαντινάδα για τις βεντέτες

Χρυσοχοϊδης Κρήτη: Σαφέστατο μήνυμα για την πιστή εφαρμογή των νόμων - και μάλιστα μέσα από μία μαντινάδα- έστειλε από τα Ανώγεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Χρυσοχοϊδης Κρήτη: Με μια μαντινάδα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε χθες τους Ανωγειανούς, να αφήσουν στο παρελθόν τις βεντέτες και να τηρήσουν τους Νόμους, που όλοι πρέπει να σέβονται.

Του Πέτρου Καρσιώτη

«Βεντέτες και παλιανθρωπιές τη φήμη μας μαυρίζουν. Χαλούν τσ’ ανθρώπινες ψυχές κι ούλους μας ταλανίζουν», ήταν η μαντινάδα που είπε ο Υπουργός από τα Ανώγεια όπου βρέθηκε και η οποία βέβαια αφορά  και τους κατοίκους όλων των λεγόμενων «δύσκολων» περιοχών της Κρήτης, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν αρκετά αιματηρά γεγονότα για διάφορες αιτίες. Για το λόγο αυτό άλλωστε, για να επιβληθεί ο Νόμος και να μην «λύνουν» κάποιοι από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, τις όποιες διαφορές τους, με σφαίρες, ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, την ενίσχυση των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων με επιπλέον 50 αστυνομικούς, όπως και με τεχνικά μέσα και οχήματα. Οι αστυνομικοί αυτοί, Κρητικοί στην πλειοψηφία τους,  θα ενισχύσουν τα Τμήματα Μυλοποτάμου και Μεσσαράς.

«Θα επιδιώξουμε, μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο», συνέχισε «να οδηγήσουμε τον Νόμο και τη δημοκρατική τάξη της περιοχής στα κανονικά επίπεδα. Να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή».

Είπε ακόμη,

«Καλώ τους Ανωγειανούς να μείνετε ανυπότακτοι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απανθρωπιά και τους σκοτωμούς. Κι αν η βεντέτα είναι στις παραδόσεις σας, είστε παλικάρια και μπορείτε να τις αλλάξετε. Όσες πάλιωσαν και χάλασαν.  Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες. Είμαι εδώ γιατί σέβομαι τους Ανωγειανούς και την ιστορία τους. Σέβομαι όμως και τη Δημοκρατία. Σέβομαι τον Νόμο, αυτόν εκπροσωπώ. Η παρανομία στη Δημοκρατία δεν είναι ανυπακοή, είναι έγκλημα.

Ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις

Ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση. Γιατί αν έκανε εξαιρέσεις, θα ήταν άδικος. Ο νόμος εφαρμόζεται το ίδιο στην Αθήνα, στα Ζωνιανά, στη Μάνη και στα Σφακιά». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προήδρευσε συσκέψεων στα Ανώγεια με Ανώτατους Αξιωματικούς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Στη συνέχεια, μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, επισκέφθηκαν το Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου και συναντήθηκαν με τον Διοικητή και στελέχη του ΤΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι  πριν από δύο μήνες συνέβη εκεί το τραγικό γεγονός του θανάτου σε συμπλοκή δύο ανθρώπων και ακόμη στην ευρύτερη περιοχή, όπως Ζωνιανά, Μυλοπόταμο, καταγράφηκαν αιματηρές συμπλοκές για διάφορες αιτίες. Τις ίδιες ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις εκριζώνουν δενδρύλλια κάνναβης από τη μία μετά την άλλη φυτείες που καλλιεργούν κάποιοι παραβατικοί των περιοχών αυτών, κόντρα στους φιλήσυχους κατοίκους που είναι και η πλειοψηφία η οποία υφίσταται και τα προβλήματα.

Για την ιστορία των Ανωγείων

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μίλησε ειδικά για την ιστορία των Ανωγείων και τα πρόσωπα που την κόσμησαν.

«Πατάμε σε ένδοξη γη. Εδώ στο Ιδαίο Άντρο που μεγάλωσε ο Δίας. Εδώ που βγήκαν οι καπεταναίοι σε όλες τις επαναστάσεις της Κρήτης. Εδώ που γεννήθηκε η Επιτροπή Απελευθερωτικής Δράσης το 1941. Από εδώ που πέρασε ο Κράιπε. Σε αυτό το χωριό που κάηκε το 1822 και το 1867 από τους Τούρκους. Σε αυτό το χωριό που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς. Εδώ που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης. «Θα επιδιώξουμε να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή. Θα είμαστε μαζί σας, μαζί με τους Ανωγειανούς, μαζί με τους Μυλοποταμίτες, μαζί με όλους»!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις