Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεξικό εγκληματικότητα: 14 πτώματα σε δρόμο
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό εγκληματικότητα: 14 πτώματα σε δρόμο

Μεξικό εγκληματικότητα: Η πολιτεία Σαρατέκας αποτελεί μέρος μιας από τις βασικές οδούς της διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Μεξικό εγκληματικότητα: Δεκατέσσερα πτώματα βρέθηκαν χθες Παρασκευή 26/6 πεταμένα σε δρόμο στην πολιτεία Σαρατέκας στο βόρειο Μεξικό. Η περιοχή αποτελεί μέρος μιας από τις βασικές οδούς της διακίνησης ναρκωτικών με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ και σε αυτή δρουν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Τυλιγμένα σε κουβέρτες, τα πτώματα εντοπίστηκαν από αυτοκινητιστές τα ξημερώματα σε δρόμο στην κοινότητα Φρεσνίγιο.

«Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι τα πτώματα που βρέθηκαν το πρωί είναι 14 τον αριθμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πολιτείας Σακατέκας. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό Φρανσίσκο Μουρίγιο, τα τέσσερα πτώματα αναγνωρίστηκαν. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, που κατάγονταν από μια κοινότητα 150 χιλιόμετρα από τη Φρεσνίγιο και «είχε αναφερθεί» στις αρχές ότι «εξαφανίστηκαν πριν από μερικές ημέρες».

Μεξικό εγκληματικότητα: Πόλεμος με τα καρτέλ

Παρά το ότι η πανδημία του κορονοϊού μαίνεται στο Μεξικό, η βία των συμμοριών δεν έχει κοπάσει. Σύμφωνα με ειδικούς, τουλάχιστον τρεις τοπικές συμμορίες, που έχουν δεσμούς είτε με το ισχυρό καρτέλ Σιναλόα ή με το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, διεκδικούν τον έλεγχο της περιοχής. Από το 2006, η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα. Αντί γι’ αυτό, ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» πυροδότησε κύμα βίας άνευ προηγουμένου στη χώρα, με περίπου 290.000 ανθρωποκτονίες να έχουν καταγραφεί επισήμως έκτοτε. Ειδικοί εξηγούν πως η στρατηγική που ακολούθησαν οι μεξικανικές αρχές είχε αποτέλεσμα τα καρτέλ να κατακερματιστούν και να δημιουργηθούν πολλές μικρότερες, ακόμη πιο αιμοδιψείς και μη ελεγχόμενες συμμορίες.

Κύμα βίας αυτή την εβδομάδα

Την Τετάρτη, δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά στην Τεπούτσε, αγροτική κοινότητα στην πολιτεία Σιναλόα (βορειοανατολικά). Την Παρασκευή ο επικεφαλής της ασφάλειας στην πόλη του Μεξικού, ο Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς, τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια επίθεσης εκτελεστών συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά στην οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Ο Γκαρσία Χαρφούς έκανε σαφές πως θεωρεί ότι ευθύνεται η Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Δείτε ακόμη

Τραμπ: “Δεν πάω για γκολφ, θα επιβάλω τον νόμο και την τάξη”
Ιράν: Ήθελαν να πουλήσουν βρέφη μέσω του Instagram – Τρεις συλλήψεις
Ryanair: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κρατική ενίσχυση στην Lufthansa

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις