Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καταθέσεις Μαΐου: Αύξηση κατά 1,7 δις ευρώ τα νοικοκυριά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις Μαΐου: Αύξηση κατά 1,7 δις ευρώ τα νοικοκυριά

Καταθέσεις Μαΐου: Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώνεται σε 9,4%.

Καταθέσεις Μαΐου: Αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Mάιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, η οποία “τροφοδοτείται” από την πανδημία.Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα υπόλοιπα των λογαριασμών, που διαθέτουν στις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, “άγγιξαν” τον επίμαχο μήνα τα 148,35 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε 9,4%. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις από επιχειρήσεις παρουσίασαν τον Μάιο αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 28,8 δισ. ευρώ, ενώ αυτές των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 119,2 δισ. ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 0,7% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι θετική κατά 356 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 74εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στα δάνεια σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τον Μάιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο ανήλθε σε 14,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 4,3 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά , 1,2 δισ. ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και τρία εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά.

Καταθέσεις Μαΐου: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Μάιο 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2020, ήταν θετική κατά 429 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,7% από 4,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 4,6% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 386 εκατ. ευρώ, ίση με τη ροή του προηγούμενου μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 5,9% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 42 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 Το Μάιο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 16 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 28 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,3% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 89 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 241 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,8% από -3,0% τον προηγούμενο μήνα.

ΤτΕ: Αυξήθηκαν 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών το Φεβρουάριο ...

Δείτε ακόμη

Κοινωνικός τουρισμός: Οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι και τα ποσά
Δώρο Πάσχα: Πότε λήγει η προθεσμία καταβολής – Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες
Καινοτόμο ψηφιακό πρόγραμμα πληρωμής για τις εταιρείες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις