Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit και δίδακτρα: Αυξήσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit και δίδακτρα: Αυξήσεις σε Ευρωπαίους φοιτητές

Brexit και δίδακτρα: Οι νέοι φοιτητές δεν θα απολαμβάνουν, πλέον, το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές ούτε στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων.

Brexit και δίδακτρα: Στα ύψη τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν από το 2021 οι Ευρωπαίοι φοιτητές στη Βρετανία, λόγω Brexit. Αντίθετα, οι νέοι φοιτητές δεν θα απολαμβάνουν, πλέον, το ίδιο καθεστώς με τους Βρετανούς φοιτητές ούτε στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, Μισέλ Ντόνλαν. Οι ευνοϊκοί όροι στο ύψος των διδάκτρων και στην παραχώρηση φοιτητικών δανείων εξακολουθούν να ισχύουν για τους φοιτητές, που σπουδάζουν, ήδη, στα βρετανικά Πανεπιστήμια, αλλά και για όσους θα πάνε για σπουδές τον Σεπτέμβριο.

«Μετά την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ελβετοί δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για το εγχώριο καθεστώς διδάκτρων και χρηματοοικονομική υποστήριξη από το Student Finance England για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και προχωρημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα μαθήματα των οποίων ξεκινούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021 / 22», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της προς το κοινοβούλιο η αρμόδια για τα βρετανικά πανεπιστήμια υπουργός Μισέλ Ντόνλαν.

Brexit και δίδακτρα: Που κυμαίνονται οι αυξήσεις στα δίδακτρα

Προς το παρόν τα ετήσια δίδακτρα για πτυχίο φθάνουν για τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς φοιτητές έως και τις 9.250 λίρες και για σπουδαστές άλλων χωρών κυμαίνονται από 10.000 £ (11.040 €) έως 38.000 £ (41.945 €) ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο. Στη δήλωσή της, η Ντόνλαν επισημαίνει ότι από την αλλαγή αυτή εξαιρούνται οι υπήκοοι της ΕΕ, του ΕΟΧ και οι Ελβετοί που σπουδάζουν ήδη στη Βρετανία, ή εκείνοι που ξεκινούν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021 λόγω της προστασίας που προσφέρει η Συμφωνία Απόσυρσης.

Η αύξηση λοιπόν που αναμένεται στα δίδακτρα από το 2021, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου €5.000 – €6.000. Αρκετοί τονίζουν πως ήταν κάτι τα οποίο θα ερχόταν μια μέρα απλώς ήρθε νωρίτερα και μας έπιασε απροετοίμαστους ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση έγινε για στρατηγικούς λόγους.  Σημειώνεται ότι Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά εισήλθε σε μεταβατική περίοδο έως το τέλος Δεκεμβρίου, κατά την οποία τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα και των Βρετανών στην ΕΕ παραμένουν αμετάβλητα.

Βρετανία: Καμία αύξηση στα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές ...

Δείτε ακόμη

Η Φαλτσινέλι νέα πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα
Θλιβερή δήλωση Αναστασιάδη: “Μια λύση με στρατιωτικά μέσα θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού”
Μυρίζουν “μπαρούτι” οι δηλώσεις Ακάρ – “Καθίστε ήσυχα, θα λυπηθείτε”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις