Αθήνα

°C

Πέμπτη

23

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δεύτερο κύμα κορονοϊού – καλοκαίρι: Ανησυχία για την ανοδική πορεία στην Ελλάδα
ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ

Δεύτερο κύμα κορονοϊού – καλοκαίρι: Ανησυχία για την ανοδική πορεία στην Ελλάδα

Δεύτερο κύμα κορονοϊού - καλοκαίρι: Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Δεύτερο κύμα κορονοϊού – καλοκαίρι: Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Όπως ο ίδιος εξήγησε, τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούν τόσο πολύ. «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω», είπε. «Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό». Παράλληλα, επεσήμανε πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών, π.χ. με τα πάρτι, συνωστισμούς, μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ίου και να έχουμε την ταχεία ανάκαμψή του.

«Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι’ αυτό διασπείρεται ταχύτατα», είπε ο καθηγητής. Επίσης, ο κ. Σύψας τόνισε πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας: «Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι». Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό, όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχει ανησυχία ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία.

«Η πανδημία κορωνοϊού έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση – Δεν τελειώσαμε»

Παράλληλα, ανησυχίες προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στη Γερμανία. «Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. Ο καθηγητής ανέφερε πως τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα από ό,τι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες, τονίζοντας πως  έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως. «Είμαστε ακόμα στον 1ο κύκλο και μπορεί να ξανάρθει, ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα, δηλαδή κανείς», είπε.

«Πολλοί θεωρούν υπερβολικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό»

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες, π.χ. ΗΠΑ, Σουηδία, που προτίμησαν να μην κλείσουν την οικονομία τους και το αποτέλεσμα ήταν να έχουν και πολλούς θανάτους και η οικονομία τους στο τέλος να καταστραφεί. Όπως σημείωσε, για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε, όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης: «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές, π.χ. Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται». Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία, ανέφερε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία, ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στη Νότια Κορέα, όπου ένας ασυμπτωματικός άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

«Στόχος να μην έρθει το 2ο κύμα κορωνοϊού το καλοκαίρι»

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι να μην έχουμε το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, άσχημο. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα, τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο, δηλαδή Νοέμβριο-αρχές Δεκεμβρίου», ενώ σχετικά με το εμβόλιο είπε πως εκτιμά ότι θα το έχουμε από του χρόνου το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. «Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο. Εάν όλα πάνε καλά, θα το έχουμε σε έναν χρόνο με 18 μήνες. Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις