Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου για Ελλάδα: ΑΟΖ, μεταναστευτικό, Αγιά Σοφιά
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: ΑΟΖ, μεταναστευτικό, Αγιά Σοφιά

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: Εξαπέλυσε πυρά κατά της Αθήνας για ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο, Αγία Σοφία και μεταναστευτικό.

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: Νέα επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει κατά της Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και απαντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αποκάλεσε την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο.

«Ας ρίξει μια ματιά στον καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες των Αθηνών να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» τονίζει.

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Κανείς δεν σταματάει τα γεωτρύπανά μας - Οι Έλληνες διαδίδουν ψέματα

Τσαβούσογλου – ΑΟΖ Ελλάδας: Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο

Ερωτηθείς σχετικά με την εξαγγελία γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, στην οποία προχώρησε η Τουρκία και τι θα κάνει η χώρα του σε περίπτωση που το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει, ο Τσαβούσογλου απαντά: «Ας προσπαθήσει. Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Μάλιστα τονίζει ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για να ξεκαθαριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο, καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της. «Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτό τον δρόμο» επισημαίνει.Στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης ο Τσαβούσογλου φέρνει το παράδειγμα του Καστελόριζου επιχειρώντας να καταρρίψει ελληνικές θέσεις.

Ελλάδα- Τουρκία και Κυπριακή ΑΟΖ: Ερχεται θερμό επεισόδιο; - ΒΗΜΑ ...

Η αναφορά στο μεταναστευτικό και την Αγία Σοφία

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επαναλαμβάνει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη παραμένουν ανοιχτά. Όπως υποστηρίζει, η χώρα του ούτε απωθεί κάποιον που έρχεται στην Τουρκία, ούτε σταματά όποιον επιχειρεί να πάει σε άλλη χώρα. «Εδώ και δέκα χρόνια η Τουρκία υποφέρει πολύ υπό το βάρος των προσφύγων. Λόγω κορονοϊού, όλα έγιναν δυσκολότερα. Το θέμα δεν είναι η Ευρώπη να πληρώνει και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Χρειάζεται συνεργασία, πρέπει επιτέλους να βρούμε λύση».

Τέλος δεν λείπει η αναφορά στην Αγία Σοφία όπου και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στρέφεται κατά της Ελλάδας τονίζοντας ότι είναι «και αυτό θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». «Οι Έλληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Ιστανμπούλ και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Δείτε ακόμη

Ινδονησία: Εξερράγη δυο φορές το ηφαίστειο Μεράπι
Πυροβολισμοί στην «αυτόνομη» ζώνη του Κάπιτολ Χιλ
ΗΠΑ και Βραζιλία οι χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από κορονοϊό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις