Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Αίγυπτος: Στο «τραπέζι» ξανά η συζήτηση για συμφωνία ΑΟΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Αίγυπτος: Στο «τραπέζι» ξανά η συζήτηση για συμφωνία ΑΟΖ

Δένδιας Αίγυπτος: Η Ανατολική Μεσόγειος και η προσπάθεια ανατροπής των τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο όλης της δραστηριότητας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Δένδιας Αίγυπτος: Το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. «Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών είχε μακρές συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπως επισημαίνει. «Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα» τόνισε ειδικότερα ο κ. Δένδιας.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1273662048732360706?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1273662048732360706&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fpolitiki%2Fdendias-apo-kairo-xanapiasame-to-nima-tis-diapragmateysis-gia-tin-aoz.7664275.html

Δένδιας Αίγυπτος: Οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών

«Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Με αυτή την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η «Αλ Αχράμ» αναγγέλλει από την πρώτη σελίδα της άρθρο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με αφορμή την επίσκεψη στο Κάιρο και την συνάντηση τόσο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Η μεγαλύτερη εφημερίδα του αραβικού κόσμου εστιάζει στην συνεργασία των δύο χωρών που έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από κοινού και με την Κύπρο, ενώ υπογραμμίζει τους κινδύνους που ενέχουν οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Το άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια, φιλοξενείται στην 11η σελίδα της εφημερίδας με τίτλο «Ελλάδα και Αίγυπτος, πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Στο άρθρο στην «Αλ Αχράμ», ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «εδώ και αιώνες Ελλάδα και Αίγυπτος αντικρίζουν η μια την άλλη, με τη Μεσόγειο να αποτελεί γέφυρα ανάμεσά μας – μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών μας. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι.Μονη Αγ.Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».

Δένδιας: Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται

Ο κ. Δένδιας προσθέτει σε άλλο σημείο του άρθρου του ότι «σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται. Με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον al-Sarraj της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταπατά την διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει τα δικαιώματα των χωρών και των λαών της περιοχής. Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ τους συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με την Ιταλία.

«Ελλάδα και Αίγυπτος, εξάλλου, ένθερμα υποστηρίζουν -και το έχουν έμπρακτα αποδείξει- ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στην βάση των αρχών της καλής γειτονίας. Και σε αυτή τη βάση, ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα δώσει ένα μήνυμα αγαστής συνύπαρξης, κατανόησης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης για ολόκληρη την περιοχή μας, για ολόκληρη τη Μεσόγειο», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις