Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα – Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα ζει σε όνειρο»
ΚΟΣΜΟΣ

ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα – Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα ζει σε όνειρο»

ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα - Τσαβούσογλου: Ακραία πρόκληση από τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών για την Ελλάδα.

ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα – Τσαβούσογλου: Κραυγαλέες προκλήσεις σε συνέντευξή στο CNN Turk, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου να αναφέρεται στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ. Με μια ακραία δήλωση, ο Τσαβούσογλου είπε για ακόμη μια φορά ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία φόρμουλα» για τις ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι το κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο την κόκκινη ζώνη. Είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Και ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

Τσαβούσογλου: Για να περάσουν τον EastMed πρέπει να πάρουν την ...

ΑΟΖ υφαλοκρηπίδα – Τσαβούσογλου: Οι γνωστοί  χάρτες της Τουρκίας σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, για πολλοστή φορά παρουσίασε τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα και προκάλεσε αντιδράσεις. «Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός» σχολίασε δείχνοντας τον χάρτη, που εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.

Ακραία η άποψη του δε για τη συμφωνία ΑΟΖ – Αθήνας και Ρώμης, που τόνισε ότι «ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου. Μια θέση, που όπως είπε, η Άγκυρα επικροτεί.Σχολιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ και την τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου είπε πως αν το Ισραήλ θέλει να κάνει μια συμφωνία όπως αυτή που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης, τότε θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο.«Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, συνεχίζοντας: «Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1273680625652858881

Δείτε ακόμη

Βίντεο: 8 κορίτσια “σκότωσαν” στο ξύλο 15χρονη
Τι τρέχει με την υγεία του Τραμπ; Φταίνε τα παπούτσια, λέει ο ίδιος (vid)
Σάλος: Πιστόλι, ράβδοι χρυσού και πολύ χρήμα στο κομοδίνο του Μπορίσοφ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις