Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σφακιανή πίτα συνταγή: Η κριτική παράδοση στο πιάτο σας
PLUS

Σφακιανή πίτα συνταγή: Η κριτική παράδοση στο πιάτο σας

Σφακιανή πίτα συνταγή: Φέρτε αέρα κρητικό στο τραπέζι σας, φτιάχνοντας την πιο εύκολη και γευστική συνταγή από τα Σφακιά.

Σφακιανή πίτα συνταγή: Σφακιανές πιτούλες σε 25 λεπτά! Πώς θα φτιάξετε την πανεύκολη και πεντανόστιμη κρητική συνταγή. Η σφακιανόπιτα ή σφακιανή πίτα είναι γέννημα της Χώρας των Σφακίων και διάσημη σε όλη την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα. Παραλλαγές της, η νεράτη μυζηθρόπιτα της νοτιο – ανατολικής Κρήτης και η αγνόπιτα ή αγνιόπιτα στο Ψηλορείτη και τη Σητεία. Πεντανόστιμη, παραδοσιακή και ατόφια ελληνική, αποτελεί εκλεκτή λιχουδιά, που κανείς αξίζει να απολαύσει όπως της αρμόζει.

Και αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα για να τις φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι, η Κρητικιά food blogger Χρύσα Γιουλούντα έρχεται να σας δώσει τη δική της συνταγή, για σφακιανές πίτες έτοιμες σε 25 λεπτά!

Σφακιανή πίτα συνταγή: Συνταγή

Υλικά για 7-8 πιτούλες

  • 1 μεγάλη κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις- περίπου 300 γρ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ. ρακή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα
  • μέλι θυμαρίσιο για το σερβίρισμα

Σφακιανή πίτα συνταγή: Διαδικασία

Βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε. Σκοπός είναι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ, ελαστικό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Ανάλογα με το αποτέλεσμα ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο αλεύρι ή ρακή. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Χωρίζουμε την ξινομυζήθρα σε 7-8 ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλάκια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη ζύμη. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε πίτες με διάμετρο 15-20 εκ. Μετά από κάθε άνοιγμα με τον πλάστη, αλευρώνουμε και γυρνάμε από την άλλη πλευρά, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος. Προσοχή να μην είναι πολύ χοντρές οι πίτες.

Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει, με 1-2 σταγόνες λάδι. Ψήνουμε μία μία τις πίτες και τις γυρίζουμε από τις δύο πλευρές, να ψηθούν μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε με θυμαρίσιο μέλι. Τιπ: Τις πίτες μπορούμε να τις φτιάξουμε και να τις βάλουμε στην κατάψυξη και να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος όταν ξεπαγώσουν.

Δείτε ακόμη

Δείτε ποια είναι τα 4 πιο δυνατά ζώδια του ζωδιακού
Ζώδια: Προβλέψεις για την Πέμπτη 18/6
Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις