Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγία Σοφία: Η Τουρκία όρισε ημερομηνία για λειτουργία ως τζαμί
ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: Η Τουρκία όρισε ημερομηνία για λειτουργία ως τζαμί

Αγία Σοφία: Η επιθυμία του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου η πρώτη λειτουργία του Ναού ως τζαμί

Αγία Σοφία: «Νενίκηκά σε Σολομών», αναφώνησε όλο ενθουσιασμό ο Ιουστινιανός στις 27 Δεκεμβρίου 537 πρωτοαντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας. Ένας ζηλευτός Ναός όπου παραμένει ένα από ορόσημα της ορθόδοξης πίστης, και συνεχίζει να ρίχνει το φως της στην Κωνσταντινούπολη τόσο ως κληροδότημα της χριστιανικής της ιστορίας όσο και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες βρίσκεται σε έδαφος μουσουλμανικό. Το βράδυ της 29ης Μαΐου, με αφορμή την 567η επέτειο από την Άλωσης της Πόλης, η κυβέρνηση Ερντογάν, μέσα στην Αγία Σοφία, με ανάγνωση στίχων από το «Εδάφιο της Άλωσης» του Κορανίου και εκδηλώσεις με ήχο και φως έξω από τον ναό, ανακοίνωσε την επιθυμία της να λειτουργήσει το Ναό ως τζαμί.

Θύελλα αντιδράσεων είχαν ξεσπάσει με τις τουρκικές προκλήσεις για την Αγία Σοφία, με τις ΗΠΑ να καλούν τη Τουρκία να σεβαστούν τη πολυθρησκευτική ιστορία του Ναού. Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου ήταν πως «Δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία». Πράγματι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο, επιθυμεί η πιθανή ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι η 15η Ιουλίου.

aggiaisllhogiiiaa11

Αγία Σοφία: Λειτουργία ανήμερα του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Αυτές οι διαρροές, είδαν το φως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή θα πραγματοποιηθεί  ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ σημείωσε  ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα λάβει την απόφαση για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Την προσφυγή έχει κάνει ο Τουρκικός Σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» προκειμένου να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή του ναού σε μουσείο, η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή. Ωστόσο και πάλι σύμφωνα με πήγες του ΑΚΡ, τονίζουν πάντως ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η ιστορία της Αγια-Σοφιάς, του διαχρονικού συμβόλου της ορθόδοξης πίστης
Δείτε ακόμη
Ο Donald Trump κατήργησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των transgender ατόμων
Παραλήρημα Τσελίκ: “Οι Έλληνες υπ. Άμυνας είναι πάντα προβληματικοί – Αν απαντήσουμε, θα σας ανέβει η πίεση”
Ανοίγουν ξανά τα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις