Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ανοικτά σύνορα Ευρώπη 2020: Ξεκινά ο τουρισμός
ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτά σύνορα Ευρώπη 2020: Ξεκινά ο τουρισμός

Ανοικτά σύνορα Ευρώπη 2020: Σταδιακά ανοίγουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα από σήμερα 15/06 – Δείτε ποιες χώρες εξαιρούνται.

Ανοικτά σύνορα Ευρώπη 2020: Σταδιακά ανοίγουν από σήμερα 15/06  τα σύνορα που επιτρέπουν τα ταξίδια από χώρα σε χώρα, μετά από τρεις μήνες απομόνωσης. Όλες οι χώρες της ζώνης Σένγκεν πλέον επιτρέπουν τη μετακίνηση των πολιτών χωρίς ελέγχους. Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστό στις χώρες της ζώνης Σένγκεν ότι από σήμερα Δευτέρα 15/06 θα πρέπει να άρουν τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να επιτρέψουν το σταδιακό τους άνοιγμα και σε άλλες χώρες από τον Ιούλιο. Η Ιταλία άνοιξε τα σύνορά της για όλους τους τουρίστες από 3 Ιουνίου παρόλο που οι περισσότερες χώρες είχαν σε ισχύ περιορισμούς στα ταξίδια  προς την Ιταλία, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η Κροατία και η Πολωνία άνοιξαν τα σύνορα τους 11/06 για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πολλές ήταν οι χώρες που άνοιξαν τα σύνορα του πρώτα στις γειτονικές χώρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να ταξιδεύουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή από τη μία χώρα της Βαλτικής σε μια άλλη. Παρόλα αυτά σε μια ήπειρο που οι χώρες είχαν κλείσει τα σύνορά τους από τα μέσα Μαρτίου δύο αποτελούσαν εξαίρεση και αυτές είναι η Σουηδία η οποία επί της αρχής ήταν πάντα ανοικτή για τους πολίτες της ΕΕ, όπως επίσης και το Λουξεμβούργο.

Άνοιξαν τα σύνορα Βέλγιο, Γαλλία και Ελλάδα

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελλάδα αποκατέστησαν από το πρωί της Δευτέρας την ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Αθήνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Άρση μέτρων με περιορισμούς

Από τα μεσάνυχτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας. Ωστόσο πολλές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία ανοίγει σήμερα Δευτέρα τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους που προς το παρόν αποκλείουν σχεδόν εντελώς τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση. Κάθε χώρα έχει φτιάξει ένα δικό της κατάλογο με τις επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά.

Παραμένουν κλειστές Ρουμανία, Ισπανία και Νορβηγία

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει. Από κει και πέρα η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου. Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Δείτε ακόμη

Νέες ακρότητες από τους γείτονες: Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως τόπος λατρείας των μουσουλμάνων
Αστυνομικοί σκότωσαν 16χρονο ποδοσφαιριστή – Το συγκινητικό «αντίο» των συμπαικτών του
Ράμα για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα: “Δεν είναι εύκολο θέμα”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις