Φορολογικές δηλώσεις 2020: Προσοχή στην φιλοξενία και στην δωρεάν παραχώρηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Προσοχή στην φιλοξενία και στην δωρεάν παραχώρηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Αναρωτιέστε πως θα συμπληρώσετε στη δήλωσης σας ότι είστε φιλοξενούμενος; H φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη σάς κατευθύνει.

13.06.2020 | 09:17

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, καθώς και οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους δεν επιβαρύνονται με την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας η οποία επιβαρύνει τους γονείς ή τα τέκνα αντίστοιχα που ιδιοκατοικούν. Στην περίπτωση λοιπόν που φιλοξενήστε «γλιτώνετε» το τεκμήριο της κύρια κατοικίας, το οποίο βέβαια επιβαρύνει το πρόσωπο που σας φιλοξενεί! Ο φορολογούμενος ο οποίος φιλοξενείται και είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , πρέπει απλά να συμπληρώσει την ένδειξη “Φιλοξενία” στον Πίνακα 6 της φορολογικής του δήλωση. Εδώ, όπως αντιλαμβανόμαστε φιλοξενών και ο φιλοξενούμενος έχουν την ίδια διεύθυνση κατοικίας.

Στην περίπτωση όμως κατά την οποία δεν έχουμε φιλοξενία αλλά δωρεάν παραχώρηση, τότε η διεύθυνση κατοικίας αυτού που λαμβάνει την δωρεάν παραχώρηση είναι η διεύθυνση της οικίας που του παραχωρείται, και φυσικά μπορεί να είναι διαφορετική από την διεύθυνση του προσώπου που του παραχωρεί την οικία, εάν αυτός δεν διαμένει σε άλλο διαμέρισμα στην ίδια διεύθυνση. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης ακινήτου δεν δύναται  ο παραχωρούν το ακίνητο να δηλώνει ότι φιλοξενείται σε αυτό.

Αναρωτιέστε πως θα συμπληρώσετε στη δήλωσης σας ότι είστε φιλοξενούμενος;

Λοιπόν, στην περίπτωση φιλοξενίας , αναγράψτε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώστε τους κωδικούς 092, 091 και 097. Και φυσικά αυτός που σας φιλοξενεί πρέπει να κάνει αποδοχή της φιλοξενίας, έτσι ώστε σε διασταύρωση στοιχείων να μην υπάρξει πρόβλημα.

Καλή υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φοροτεχνικός

Σύμβουλος επιχειρήσεων και Ιδιωτών

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τηλ.: +30 2107700210  Κιν.: +30 6944710019

Exit mobile version