alphafreepress.gr / PLUS / Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Δες αν ανήκεις στην κατηγορία
PLUS

Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Δες αν ανήκεις στην κατηγορία

Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Συνήθειες και πώς λειτουργούν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Οι πιο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πολύ στον εαυτό τους. Μάλιστα, θεωρούν πως ανήκουν στην κατηγορία των έξυπνων ανθρώπων. Ανήκουν όμως; Γεγονός είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που η ευφυΐα του κάθε ανθρώπου θεωρήται υποκειμενική. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο παίρνουν έστω τη στοιχειώση μόρφωση που ανάλογα με το πως θα τη διαχειριστούν τους δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους. Είναι υποκειμενική όμως η ευφυΐα;

Ή μήπως υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια που δείχνουν αν ένας άνθρωπος όντως ανήκει στην κατηγορία με υψηλό δείκτη νοημοσύνης; Όπως και να έχουν τα πράγματα, για να ξεφύγετε από τη θεωρία και να περάσετε στην πράξη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη λίστα που βρίσκεται παρακάτω. Το βέβαιο είναι πως θα οδηγηθείτε σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ακολουθούν χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι.

Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Ξενυχτούν πολύ και είναι τεμπέληδες

Ορισμένες μελέτες από το London School of Economics έδειξαν ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι αργότερα από ό,τι τα άτομα με χαμηλότερο IQ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με IQ 75 πήγαν στο κρεβάτι πριν από τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όμως, άτομα με IQ 125 αποκοιμήθηκαν στις 12:30 το βράδυ κατά μέσο όρο. Και το Σαββατοκύριακο, οι πιο έξυπνοι ήταν πιθανό να μείνουν πιο αργά από τους λιγότερο έξυπνους. Οι άνθρωποι που μερικές φορές ξαπλώνουν και δεν να κάνουν τίποτα είναι προφανώς πιο έξυπνοι! Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δείχνει ότι οι ευφυείς άνθρωποι χρησιμοποιούν τον τεμπέλικο χρόνο τους για να συλλογιστούν το σύμπαν. Αντίθετα, οι λιγότερο έξυπνοι βαριούνται και πρέπει να κάνουν κάτι για να απασχολήσουν τον εαυτό τους.

Ευφυείς άνθρωποι χαρακτηριστικά: Είναι ψύχραιμοι και ακατάστατοι

Οι έξυπνοι άνθρωποι χάνουν τη ψυχραιμία κατά διαστήματα. Λιγότερο συχνά από τα άτομα με χαμηλότερο IQ επειδή έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο. Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν πολύ νωρίς να αντιδρούν σε καταστάσεις σύγκρουσης με θυμό και επιθετικότητα. Η ανάπτυξη σε ένα επιθετικό περιβάλλον εμποδίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιπλέον η ακαταστασία δεν είναι απαραίτητα σημάδι τεμπελιάς! Κοιτάξτε τα γραφεία των φίλων και των συναδέλφων σας και θα πάρετε μια ιδέα για το ποιος είναι πιθανό να είναι έξυπνος ή όχι. Όπως έχουν ήδη δείξει πολλές μελέτες, οι άνθρωποι που δίνουν λιγότερη αξία στην τακτοποίηση τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί, πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι νέο, πιο πιθανό να σκέφτονται μεγάλες ιδέες.

Δεν πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από άλλους, παραδέχονται τα λάθη τους

Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι έχουν συχνά μια ανακριβή εικόνα των ταλέντων τους. Τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, οι λιγότερο ευφυείς άνθρωποι είναι πιο συχνά ομοφοβικοί ή ρατσιστές και τείνουν να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους πρόωρα. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν τη δική τους αξία και δεν χρειάζεται να το αποδείξουν στους άλλους. Το αντίθετο είναι πιο πιθανό. Να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους και να χαίρονται για την επιτυχία τους. Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα λάθη και την κακή σας συμπεριφορά; Αυτό δεν συνηθίζεται από άτομα με χαμηλότερο IQ. Προτιμούν να κατηγορούν τους άλλους για τις δικές τους αποτυχίες. Οι έξυπνοι άνθρωποι από την άλλη πλευρά έχουν μάθει να παραδέχονται τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους. Δεν βλέπουν τα λάθη ως κάτι κακό, απαραίτητα, αλλά συχνά ως ευκαιρία να μάθουν.

Έχουν ενσυναίσθηση και είναι δύσπιστοι

Τα άτομα με χαμηλότερο IQ συχνά νοιάζονται μόνο για τα συναισθήματά τους και δεν μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες των άλλων. Συχνά έχει να κάνει με την ικανότητα ενσυναίσθησης, προβάλλοντας τον εαυτό τους στα συναισθήματα κάποιου άλλου και την κατανόηση τους. Η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για αρμονικές σχέσεις. Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι δυσκολεύονται να επανεξετάσουν τις απόψεις τους, έτσι προσπαθούν απλώς να πείσουν τους άλλους να συμφωνήσουν μαζί τους. Συνήθως δεν παρατηρούν αν ένα άτομο με το οποίο μιλάμε είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνο από αυτούς.

Οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ανησυχούν περισσότερο και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν φίλους. Δεν εμπιστεύονται τους ανθρώπους τόσο εύκολα. Έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν πολύπλοκα περιβάλλοντα, να τα προβάλουν στο μέλλον και να φανταστούν όλα όσα μπορεί να πάνε στραβά. Αλλά για όλο το άγχος και την έλλειψη εμπιστοσύνης τους, όταν οι έξυπνοι άνθρωποι χτίζουν φιλίες τείνουν να είναι πιο μακροπρόθεσμες και πιο σταθερές από τις σχέσεις των λιγότερο ευφυών ανθρώπων.

Κλείνουν το ξυπνητήρι

Ποιος δεν ξέρει αυτήν την κατάσταση: Χτυπάει το ξυπνητήρι αλλά δεν μπορείτε να σηκωθείτε. Λοιπόν, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Προσωπικότητα και ατομικές διαφορές» έδειξε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι αγνοούν συχνότερα το ξυπνητήρι τους. Τι καλά νέα!

Δείτε ακόμη

Αναλυτικές προβλέψεις για τα ζώδια για την Παρασκευή 12/6
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ταντρικό σεξ και κυρίως πως γίνεται
Πότε το σεξ είναι καλύτερο; Όταν υπάρχει οικειότητα ή στο one night stand;