Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Zoom Κίνα: Γιατί η εφαρμογή έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών
ΚΟΣΜΟΣ

Zoom Κίνα: Γιατί η εφαρμογή έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών

Zoom Κίνα: Το Zoom ανακοίνωσε πως μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών.

Zoom Κίνα: H εφαρμογή- υπηρεσία τηλεδιάσκεψης  Zoom ανακοίνωσε χθες ότι αποδέχτηκε το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης να κλείσει τους λογαριασμούς ακτιβιστών από την Αμερική και  το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την δημοφιλή εφαρμογή για να τιμήσουν την επέτειο της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν. H εφαρμογή- υπηρεσία τηλεδιάσκεψης ΖΟΟΜ, με έδρα την Καλιφόρια, που έγινε ευρέως γνωστή και δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτρέπει τη σύνδεση έως και 100 ατόμων ταυτόχρονα και την ανταλλαγή εικόνας και ήχου.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, όπως υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο. Το αναγκαίο λογισμικό παρέχεται δωρεάν και ποικίλει ανάλογα με το μέσο σύνδεσης. Όσοι συνδέονται μέσω υπολογιστή απλώς “εκτελούν” το αρχείο zoom_launcher.exe που κατεβαίνει αυτόματα στον υπολογιστή τους την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουν να συνδεθούν (JOIN A MEETING) σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη. Κλείνει λογαριασμούς χρηστών που της διατυπώνουν αυταρχικά καθεστώτα.

Zoom Κίνα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε

Τις τελευταίες ώρες, η εταιρεία ΖΟΟΜ έχει λάβει μέρος σε μια διαμάχη περί ελευθερίας του λόγου μετά την ανακάλυψη από προβεβλημένους ακτιβιστές στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί τους έπειτα από την επέτειο της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν από το Πεκίνο στις 4 Ιουνίου του 1989, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα κατασκευάσει λογισμικό για να αποτρέπει το αίτημα να κλείνει λογαριασμούς χρηστών που της διατυπώνουν αυταρχικά καθεστώτα.

Οι συναντήσεις στην πλατφόρμα ήταν κλειστές και οι λογαριασμοί κλειδωμένοι τις τελευταίες δύο μέρες, με το Zoom να αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς τί είχε συμβεί. Η απάντηση δόθηκε χθες το βράδυ από την ίδια την εταιρεία, που κοινοποίησε την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα ανακοίνωσή της, στην οποία εξηγεί ότι η κινεζική κυβέρνηση ειδοποίησε την πλατφόρμα σχετικά με τέσσερις τηλεδιασκέψεις σε αυτήν που είχαν ως θέμα την θλιβερή επέτειο.

Η αναφορά είχε ως εξής:

«Η κινεζική κυβέρνηση μάς πληροφόρησε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη στην Κίνα και απαίτησε το Zoom να κλείσει τις τηλεδιασκέψεις αυτές και τους λογαριασμούς από τους οποίους γίνονταν». Η Zoom πρόσθεσε ότι: «το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν της επιτρέπει να απομακρύνει συγκεκριμένους συμμετέχοντες από μια συνάντηση ή να μπλοκάρει συμμετέχοντες από μια συγκεκριμένη χώρα».

«Με δεδομένο αυτό, λάβαμε την απόφαση να τερματίσουμε τρεις από τις τέσσερις συναντήσεις και να αναστείλουμε ή να κλείσουμε τους λογαριασμούς χρηστών που συνδέονται με αυτές τις συναντήσεις». Παρόλα αυτά, επανέφερε τους τρεις λογαριασμούς που είχε κατεβάσει και θα κατασκευάσει λογισμικό που θα της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να απομακρύνει συμμετέχοντες από συγκεκριμένες χώρες. Η εταιρεία δεν κατονόμασε τους χρήστες των λογαριασμών που έκλεισε.

Ωστόσο, λίγο πριν ο Γουάνγκ Νταν και ο Ζου Φενγκσούο -δύο επιζώντες της επιχείρησης στην Τιενανμέν που ζουν στις ΗΠΑ- αλλά και ο Λι Τσέουκ-γιαν, ο διοργανωτής στο Χονγκ Κονγκ της ετήσιας τελετής μνήμης, έκαναν λόγο ότι κατέβηκαν οι λογαριασμοί τους.

Ζητήθηκαν πληροφορίες από ΗΠΑ για τους λογαριασμούς

Αν και τρεις ρεπουμπλικανοί βουλευτές στις ΗΠΑ ζήτησαν από την Zoom να διευκρινίσει την πρακτική της συλλογής δεδομένων και την σχέση της με την κινεζική κυβέρνηση, η εταιρεία με σημερινή της ανακοίνωση διαβεβαίωσε: «Δεν παραδώσαμε καμία πληροφορία σχετικά με τους χρήστες ή με το περιεχόμενο των τηλεδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση. Δεν διαθέτουμε πίσω πόρτα που να επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθήσει μια τηλεδιάσκεψη χωρίς να είναι ορατός».

Δείτε ακόμη

Το viral βίντεο του Pornhub: Αυνανισμός κατά τη διάρκεια… live σύσκεψης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις