Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόγραμμα Συνεργασία 2020 – μισθός: Μισή δουλειά και μισό κόστος για τον εργοδότη
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Πρόγραμμα Συνεργασία 2020 – μισθός: Μισή δουλειά και μισό κόστος για τον εργοδότη

Πρόγραμμα Συνεργασία 2020 - μισθός: Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει το σύνολο των εισφορών με βάση τις αποδοχές που προβλέπει η αρχική σύμβαση του "συνεργαζόμενου" μισθωτού.

Πρόγραμμα Συνεργασία 2020 – μισθός: Οικονομικό μπόνους 190 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για εργοδότες και όχι για εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να κάνει “ελκυστικότερο” το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ενόψει της επόμενης εβδομάδας οπότε αυτό ενεργοποιείται, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μετά την αλλαγή, ο εργαζόμενος θα εργάζεται για τις μισές ώρες και θα λαμβάνει το 80% των καθαρών αποδοχών του ενώ ο εργοδότης θα μειώνει το μισθολογικό του κόστος κατά περίπου 46% έναντι 40% που θα ήταν η μείωση με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι και χθες. Η ενίσχυση αποφασίστηκε μετά την “απειλή” πολλών εργοδοτών κυρίως από τον χώρο του τουρισμού και της εστίασης ότι δεν θα κάνουν χρήση του προγράμματος προτιμώντας είτε να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους είτε να κάνουν απολύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιπλέον οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες –θα δοθεί στους εργοδότες έκπτωση ίση με το 60% επί των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται- έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως μέχρι και το τέλος Ιουλίου αν και το ενδεχόμενο παράτασης είναι ορθάνοικτο. Το τι αλλάζει με την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα: Εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με μεικτές αποδοχές 1000 ευρώ καλείται να δουλέψει για τέσσερις ώρες.

Πρόγραμμα Συνεργασία 2020 – μισθός: Μειωμένο κόστος για τον εργοδότη

Οι μεικτές του αποδοχές μειώνονται από τα 1000 ευρώ στα 500 ευρώ και οι καθαρές αποδοχές του θα έπρεπε να μειωθούν κανονικά από τα 841,2 ευρώ στα 433 ευρώ. Με την παρέμβαση του κράτους, οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου ανεβαίνουν στα 671 ευρώ. Οπότε σε πραγματικούς όρους, ο εργαζόμενος θα καλείται να τα βγάλει πέρα με μειωμένο μισθό κατά 169 ευρώ. Όσο για τον εργοδότη, βλέπει το εργοδοτικό κόστος να μειώνεται από τα 1243 ευρώ (στο 8ωρο) στα 670 ευρώ δηλαδή κατά 46%. Για τον εργοδότη, η χθεσινή ανακοίνωση μεταφράζεται σε πρόσθετο όφελος της τάξεως των 73 ευρώ ανά μήνα σε μεικτές αποδοχές 1000 ευρώ.

Πρόγραμμα Συνεργασία 2020: Το στοίχημα για τη χρήση του

Το στοίχημα μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι το κατά πόσο θα γίνει χρήση του προγράμματος από τις επιχειρήσεις. Τα “εγκαίνια” έχουν οριστεί για τις 15 Ιουνίου και ο βασικός στόχος είναι το πρόγραμμα “συνεργασία” να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις –ειδικά του τουριστικού κλάδου- να ανοίξουν και να επαναπροσλάβουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από αυτούς που απασχολούσαν πέρυσι. Χωρίς τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι εργοδότες δήλωναν επιφυλακτικοί καθώς καλούνταν να πληρώσουν μισή δουλειά με μειωμένο το τελικό εργοδοτικό κόστος κατά περίπου 40%. Αυτό συνέβαινε επειδή η αρχική μορφή του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τους καλούσε να καταβάλλουν τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 8ωρο και όχι στο 4ωρο.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Δείτε ακόμη

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις