Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν πολιτοφυλακή: Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν πολιτοφυλακή: Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία

Ερντογάν πολιτοφυλακή: Πολύ κοντά στο να κάνει πράξη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών στην Τουρκία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος της χώρας.

Ερντογάν πολιτοφυλακή: Πολύ κοντά στο να κάνει πράξη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών στην Τουρκία βρίσκεται ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών υιοθετήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίσημος λογαριασμός του κοινοβουλίου της Τουρκίας στο Twitter. Βάσει του νομοσχεδίου, οι περίπολοι των συνοικιών, που περιπολούν στη διάρκεια της νύκτας για να εντοπίζουν τυχόν διαρρήκτες ή όσους διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, θα έχουν σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με τους αστυνομικούς. Θα μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο και να σταματούν ανθρώπους για να ελέγχουν την ταυτότητά τους και να τους κάνουν έλεγχο. Ο θεσμός αυτός που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία τα μέλη των περιπόλων συνοικιών ξεπερνούν τις 28.000. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο την Τρίτη για το νομοσχέδιο ήταν έντονη, με κάποιους βουλευτές να έρχονται σε σφοδρή αντιπαράθεση. Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που υπέβαλε το νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι περίπολοι θα μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αποτρέποντας διαρρήξεις και εμποδίζοντας επιθέσεις στον δρόμο. Όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συστήσει μια πιστή σε αυτόν ένοπλη δύναμη.

Ερντογάν πολιτοφυλακή: «Να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή», αναφέρει ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς

«Χρησιμοποιούν το θεσμό των περιπόλων για να δημιουργήσουν μια πολιτοφυλακή», κατήγγειλε την Τρίτη ο Μαχίρ Πολάτ βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. «Αν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή», πρόσθεσε. «Ενισχύοντας τις περιπόλους των συνοικιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσουν την πίεση στην κοινωνία, να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εξουσίας και να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου», αναφέρει από την πλευρά του ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς, του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Δείτε ακόμη

‘Όταν δεν συμμορφώνεσαι” – Αναπαράσταση σοκ της δολοφονίας Φλόιντ μπροστά σε διαδηλωτές
Ακάρ: “Την Ελλάδα μαθηματικά δεν την συμφέρει να πολεμήσει με την Τουρκία”
Θρίλερ ανοιχτά της Λιβύης: Ελληνική φρεγάτα παρακολουθεί ύποπτο πλοίο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις