Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, 17 μονάδες μπροστά η ΝΔ
ALCO & INTERVIEW

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Κυρίαρχος ο Μητσοτάκης, 17 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Ισχυρό προβάδισμα, που κυμαίνεται από 16,9% έως και 20,8%, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Σταθερή η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημοσκόπηση της ALCO για το Open. Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΚΙΝΑΛ 6,4%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,7%, το ΜέΡΑ25 2,6%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες αναφέρουν πρώτο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πάντως, ένα σημαντικό 48% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει το 23 %, για τον Ιούνιο, ενώ ένα 26% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Στην πρώτη “Ανοιχτή έρευνα” της ALCO για τον Ιούνιο 2020 συμμετείχαν 1.000 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα Τα ερωτήματα που διαμορφώθηκαν από τους πολίτες περιελάμβαναν τη στάση τους απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας του κορονοϊού, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια, “δίνοντας φωνή” στα προβλήματα και τις ανάγκες της.

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: “Μοιρασμένοι” οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι πολίτες είναι “μοιρασμένοι” όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον μετά την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊου, με ένα 47% να δηλώνει απαισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες ενώ το 45% δηλώνει αισιόδοξο. Ενδεικτικό είναι ότι το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία, ενώ το 37% πιστεύει ότι συγκριτικά με το 2019 η κατάσταση είναι χειρότερη για την οικογένειά του. Οι πολίτες φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και με άριστα το 10, βαθμολογούν τους χειρισμούς της με 6.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπροστά στην απειλή για μεγάλη οικονομική κρίση πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο καταργούν τα περιοριστικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ότι πρέπει, βάζοντας την οικονομία πάνω από την υγεία. Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το 70% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση.

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Οι τουρίστες

Το ζήτημα της έλευσης των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, αφού το 89% πιστέυει ότι θα πρέπει οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοιό.

Δημοσκόπηση Alco 2020 Open: Δείτε αναλυτικά

Δημοσκόπηση Interview: Στο 20,8% το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα κατά 20,8 μονάδες επί του του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,7%, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε πανελλαδική έρευνα της Interview για τη Βεργίνα TV, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 4 έως 9 Ιουνίου 2020 πανελλαδικά. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 41,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ κινείται στο 6,8%, το ΚΚΕ στο 4,4%, η Ελληνική Λύση στο 4,6% και το ΜεΡΑ25 στο 3,3%.

Στη βαθμολογία των υπουργών της κυβέρνησης, πρώτος σε θετικές ψήφους για την αποτελεσματικότητά του αξιολογείται από τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (7,2), και ακολουθούν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (7), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (6,7), ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (6,3), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (5,7),ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας (5,6) και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (5,5).

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της κατασκευής φράχτη στον Έβρο (83,0%), ενώ σημαντικό ποσοστό επιθυμεί στρατιωτική απάντηση της Ελλάδας εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (56,0%) έναντι 40% που προτιμούν τη διπλωματική οδό. Την ίδια ώρα το 53% των ερωτηθέντων συμφωνεί πως πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση και των 300 βουλευτών για σύγκρουση με την Τουρκία εάν εκείνη υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Τέλος, το 50% κρίνει αρνητικά το έργο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ενώ θετικά απαντά μόνο 21%.

Δείτε ακόμη

Γώγος: “Προσοχή, ο ιός είναι εδώ” – Καθησυχαστικός για τα κρούσματα

Πώς θα γίνονται τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι – Τα τρία στάδια

Στη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ανοίγει ο τουρισμός της χώρας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις