Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά τζαμί: “Τραβάει το σχοινί” ο Ερντογάν – “Δεν θα σας πάρουμε την άδεια”
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά τζαμί: “Τραβάει το σχοινί” ο Ερντογάν – “Δεν θα σας πάρουμε την άδεια”

Αγιά Σοφιά τζαμί: Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ψάχνει από καιρό τη φόρμουλα για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, εμφανίστηκε αποφασισμένος να «τραβήξει το σχοινί».

Αγιά Σοφιά τζαμί: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να “τραβήξει το σχοινί” και μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, σχολίασε τις ελληνικές αντιδράσεις, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας. “Τώρα άρχισε κάτι καινούριο. Λένε “μην κάνετε ποτέ την Αγιά Σοφιά τζαμί”. Το προτείνετε ή μας δίνετε εντολές; Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να σας πάρουμε την άδεια” είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. “Ως κράτος δικαίου περιμένουμε τι θα αποφασίσει το ΣτΕ για την Αγία Σοφία. Κι έπειτα, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει, θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει”, προειδοποίησε.

Αφού παρουσίασε και πάλι τον νέο χάρτη που θα διενεργηθούν τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, είπε: “Σε αυτό τον πίνακα φαίνεται η περιοχή με τις ζώνες θαλάσσιες δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Λιβύης. Όποιος είναι έξυπνος γνωρίζει ότι η Τουρκία εδώ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Στο παρελθόν δεν είχαμε ούτε ερευνητικά πλοία ούτε γεωτρύπανα. Τώρα, δόξα τω Θεώ, έχουμε 3 πλωτά γεωτρύπανα και 2 ερευνητικά πλοία και τώρα όλα βρίσκονται και συνεχίζουν να δουλεύουν στην περιοχή εδώ. Όλα αυτά τους έχουν ανησυχήσει πολύ (τους Έλληνες). Όταν έρθουν εδώ τα γεωτρύπανά μας, δεν θα έρθουν φυσικά για να κουνήσουν το μαντήλι. Θα τα συνοδεύουν φρεγάτες. Έρχονται εδώ προετοιμασμένα για το οτιδήποτε. Κοιτάξτε, εδώ έτσι και γίνει το παραμικρό λάθος, θα απαντήσουμε όπως πρέπει”.

Αγιά Σοφιά τζαμί: Το τουρκικό ΣτΕ αποφασίζει στις 2 Ιουλίου

Να σημειωθεί πως το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως στις 2 Ιουλίου αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, σχετικά με το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934. Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει εντολή για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας καθώς φέρεται να είχε προτείνει να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες.

Επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

Αν και την υπόθεση δια της νομικής οδού είχε κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το Σεπτέμβριο του 2018 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, απορρίπτοντας παρόμοιο αίτημα της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης “Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος”, το ζήτημα φαίνεται να ανοίγει ξανά τώρα το κατώτερο σε βαθμίδα Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε –ξαφνικά- να εξετάσει εκ νέου το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο εισαγγελέας ζητά απόρριψη της υπόθεσης

Όπως αναφέρει το Sigma Live, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση, αναφέροντας στη σχετική γνωμοδότησή του ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934). Ωστόσο, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ορίζοντας δικάσιμο για τη 2α Ιουλίου.

Η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί

Εάν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει στη διάρκεια της ακρόασης της 2ας Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο, τότε η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί. Πέρυσι αντίστοιχη δικαστική απόφαση της Τουρκίας μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας από μουσείο σε τζαμί και την ίδια ενδεχομένως διαδικασία να προτείνει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό δικαστήριο και για την Αγία Σοφία. Η μη κυβερνητική οργάνωση “Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος”, προσπαθεί εδώ και 15 χρόνια δια της νομικής οδού να πετύχει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος που χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο.

Αγιά Σοφιά τζαμί: Τι γράφει η Χουριέτ

Όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2005 μέχρι και πέρυσι έχουν απορριφθεί, ωστόσο μετά τη γιορτή για την 567η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης φέτος, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας επανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα. Στο θέμα της Αγίας Σοφίας αναφέρεται για άλλη μια φορά κι ο γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό, αρθρογράφος της “Χουριέτ”, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. “Προσπαθώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό.

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία, ούτε αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα-αύριο. Δεν θα πάρει όμως και πολύ. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το θέμα του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού”, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος επισημαίνει ότι η προσευχή (εζάν) διαβάζεται ήδη στην Αγία Σοφία και ότι το μόνο που λείπει είναι η επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας της ως τζαμί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις