Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/6: Ενημέρωση από το υπ. Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/6: Ενημέρωση από το υπ. Υγείας

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/6: Kαθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 9/6: Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν από το καθημερινό, πλέον, δελτίο του ΕΟΔΥ για την πορεία του ιού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός φτάνει πλέον στις 3.058, ενώ οι θάνατοι από την πανδημία είναι 183. Εκ του συνόλου των κρουσμάτων το 55.1% αφορά άνδρες. Τα 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο έχουν ακόμη έναν καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 231759 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5016 (2.2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Γώγος: Ο ιός είναι εδώ, πιστή τήρηση των μέτρων

Kαθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. «Η αύξηση των κρουσμάτων αποδεικνύει αυτό που λέγαμε πως ο ιός δεν έχει περάσει και γι’ αυτό το τρίπτυχο αποστάσεις – μάσκες – μέτρα υγιεινής και προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι σημαντικό να τηρούνται», δήλωσε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας πως μπορούμε να προλάβουμε εάν κόσμος με την κατάλληλη συμπεριφορά μπορεί να μπλοκάρει τον ιό.

«Πρέπει να προλάβουμε το επόμενο βήμα που θα είναι επώδυνο και καλό θα ήταν να μην έχουμε πισωγύρισμα», τόνισε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση του κρουσμάτων προς το παρόν δεν είναι ανησυχητική, ενώ παράλληλα θεωρεί πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη για εκ νέου μέτρα περιορισμού. «Δεν θα πρέπει να μην υπάρξει εφησυχασμός και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη συμμόρφωση με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί», ανέφερε ο ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επίσης ο κ. Γώγος χαρακτήρισε θετική την αντίδραση της πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώθηκαν και θεωρεί πως οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Στην ερώτηση αν ελλοχεύει ο κίνδυνος έξαρσης της νόσου από την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως οι αυστηροί έλεγχοι που θα υποβάλλονται όσοι έρχονται στη χώρα μας και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε ακόμη

Πώς θα γίνονται τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι – Τα τρία στάδια
“Ετοιμαστείτε ξανά, πολύ.. σχολαστικά” – Το Twitter σχολιάζει την επιστροφή της ενημέρωσης
Εκτός ελέγχου η Μύκονος – Πάρτι με είσοδο σε βίλες, αντιδράσεις από επιχειρηματίες (vid)
Λινού: Αν δεν πάρουμε μέτρα, τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν σε ένα μήνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις