Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης: Αποσύρονται το 2021
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης: Αποσύρονται το 2021

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης: Η χώρα μας προωθεί το σχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης 9 κατηγοριών από τον Ιούλιο του 2021.

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης: Η χώρα μας προωθεί το σχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης 9 κατηγοριών, με νομοσχέδιο που θα ενσωματώσει την σχετική κοινοτική οδηγία. Από τις αρχές Ιουλίου του 2021, μία σειρά από πλαστικά προϊόντα καταργηθούν σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ των οποίων ποτήρια από φελιζόλ, πλαστικά πιάτα, καλαμάκια, μπατονέτες και στηρίγματα (βλ. αναλυτική λίστα παρακάτω). Μάλιστα εγκαινιάζοντας την καμπάνια «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης» (σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη) ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι τα πλαστικά αυτά θα αποσυρθούν από το Δημόσιο έξι μήνες νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2021.

Για περίπου 70 χρόνια η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί πλαστικά μίας χρήσης. Στο παρελθόν θεωρήθηκε μία ακίνδυνη ευκολία αλλά η μαζική παραγωγή και χρήση τους αποτελεί πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον. Όπως διαπιστώθηκε, χρειάζονται περίπου μία χιλιετία για να αποσυντεθούν, αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης των ακτών και των θαλασσών και ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων ειδών. Μέσω της διατροφικής αλυσίδας, μικροπλαστικά καταλήγουν στο πιάτο μας με άγνωστες επιπτώσεις για την υγεία. Με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν μικρά οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές που σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε σημαντική οικονομία.

Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης: Οι κατηγορίες

Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ. θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα, αλλά όποιος επιστρέφει τις συσκευασίες στα σημεία αγοράς, θα παίρνει πίσω την διαφορά. Αναλυτικά οι εννέα κατηγορίες πλαστικών που καταργούνται:

  1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
  2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.
  3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.
  4. Μπατονέτες
  5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)
  6. Πιάτα
  7. Καλαμάκια
  8. Αναδευτήρες ποτών
  9. Στηρίγματα μπαλονιών

Η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως το πρόγραμμα ξεκινά έναν χρόνο πριν την εφαρμογή του σχετικού νόμου, για να προετοιμάσει τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές για τις αλλαγές που θα έρθουν. «Στόχος είναι να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες για να προσαρμοστούν εγκαίρως στα νέα δεδομένα, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για να γίνουν, με τη θέλησή τους, μέρος της λύσης ενός παγκόσμιου προβλήματος».

Δείτε ακόμη

Πώς θα γίνονται τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι – Τα τρία στάδια
Ένταση στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών – Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου (pics – vid)
Viral: Η στιγμή που ένοικοι πιάνουν στα πράσα διαρρήκτες στη Νέα Σμύρνη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις