Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Βanksy 2020: Έκαψε την Αμερικανική σημαία και μας εξήγησε το γιατί
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βanksy 2020: Έκαψε την Αμερικανική σημαία και μας εξήγησε το γιατί

Βanksy 2020: O μυστηριώδης καλλιτέχνης τοποθετήθηκε κατά της ρατσιστικής βίας.

Βanksy 2020: Ο Banksy είναι γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης του γκραφίτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών, ανεπιβεβαίωτης ακόμα ταυτότητας. Mπορεί κανείς ακόμη να μην γνωρίζει το πρόσωπό του, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει τα έργα του. Κάθε φορά που ο street artist «χτυπά» με ένα νέο του έργο σε κάποιο σημείο της γης προκαλεί αίσθηση και γίνεται λόγος συζήτησης.

Πώς να ξεχάσει κανείς το ‘εορταστικό’ του graffiti τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν ζωγράφισε το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη ‘σέρνοντας’ έναν άστεγο ο οποίος κοιμόταν σε ένα παγκάκι. Αυτή τη φορά ο Banksy τοποθετήθηκε σχετικά με τη ρατσιστική βία που ασκείται στην Αμερική –και όχι μόνο- όχι μόνο με ένα έργο του, αλλά και με ένα μήνυμα, εξηγώντας έτσι γιατί θέλησε να γίνει μέλος του κινήματος #blacklivesmatter.

γράφει η Έλενα Φάκου

O μυστηριώδης καλλιτέχνης τοποθετήθηκε κατά της ρατσιστικής βίας

Banksy: Ο πιο γνωστός mural artist του πλανήτη

Σε μια τριπλή ανάρτηση λοιπόν, ο Banksy ανέβασε το έργο του που απεικόνιζε τη φωτογραφία ενός μαύρου ανθρώπου δίπλα σε ένα αναμμένο κερί το οποίο προφανώς συμβόλιζε πως ήταν αναμμένο στη μνήμη του και η φλόγα του κεριού είχε βάλει φωτιά στην άκρη της σημαίας των ΗΠΑ, της γνωστής και ως ‘αστερόεσσας’.

Είναι ο άνθρωπος που έχει πει πως «αν το γκραφίτι μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο τότε θα ήταν παράνομο» και « το lifestyle που παραγγείλατε είναι εκτός αποθέματος».

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν συνηθίζει να εξηγεί τα έργα του αυτή τη φορά όμως συνόδευσε την εικόνα με την εξής λεζάντα: «Αρχικά σκέφτηκα ότι θα έπρεπε απλά να βγάλω τον σκασμό και να ακούσω τι έχουν να πουν οι μαύρο για αυτό το θέμα. Αλλά γιατί να το κάνω; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα, είναι δικό μου. Οι έγχρωμοι άνθρωποι αποτυγχάνουν λόγω του συστήματος. Του λευκού συστήματος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις