Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπερναμπέου – αφιέρωμα: Την έκανε βασίλισσα!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μπερναμπέου – αφιέρωμα: Την έκανε βασίλισσα!

Μπερναμπέου - αφιέρωμα: Σαν σήμερα πριν από 125 χρόνια γεννήθηκε ο άνθρωπος που πήρε μια καλή ομάδα και τη μετέτρεψε σε ποδοσφαιρική “Βασίλισσα της Ευρώπης”

Μπερναμπέου – αφιέρωμα: Το 1909 ένας πιτσιρίκος από την Αλμάνσα, έκανε την εγγραφή του με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ψιλόλιγνος Μαδριλένος θα αποδειχτεί χαρισματικός. Σκόρερ και όχι μόνο. Μετά από δύο χρόνια από την έκδοσή του δελτίου του, ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο περί ου ο λόγος στράικερ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Ρεάλ. Και για λογαριασμό της θα αγωνιστεί 16 χρόνια, ως το 1927. Απολογισμός; 51 εμφανίσεις και 46 τέρματα! Η αφοσίωσή του και η αγάπη του στο κλαμπ θα τον κρατήσουν εκεί ως τεχνικό διευθυντή. Μέχρι το 1933 είχε γίνει βοηθός προπονητή και τρία χρόνια αργότερα πρώτο βιολί στον πάγκο της Ρεάλ, πριν αυτή γίνει βασίλισσα”.

Όταν αποχώρησε από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης (46 ετών μόνο), ο Μπερναμπέου ήταν ήδη 32 χρόνια στο κλαμπ (!!!) σε όλα τα πόστα του αθλητικού τμήματος (παίκτης, τεχνικός διευθυντής, βοηθός προπονητής, head coach).  Μια ζωή ολόκληρη. Για να φτάσουμε το κομβικό 1943. Οταν μετά από ένα επεισοδιακό ντέρμπι με την Μπάρτσα, η δικτατορία Φράνκο καθαίρεσε και τους δύο προέδρους! Και ο φίλα προσκείμενος στο καθεστώς Μπερναμπέου, έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου. Τις κέρδισε και προήδρευσε της Ρεάλ για 35 έτη, ως το θάνατό του το 1978!

Μπερναμπέου – αφιέρωμα: Και εγένετο “Βασίλισσα”

Οταν ο Μπερναμπέου ανέλαβε τα ηνία της Ρεάλ, πήρε μία ομάδα με μόνο 2 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα Ισπανίας. Τίτλοι που είχε κατακτήσει η ομάδα όσο ο Μπερναμπέου ήταν παίκτης ή προπονητής της. Απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί βασίλισσα τότε η Ρεάλ. Οταν όμως άφησε τα εγκόσμια, είχε κατακτήσει ως πρόεδρος της Ρεάλ σε 35 χρόνια 16 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 6 Πρωταθλητριών! Την είχε κάνει ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και όχι μόνο!

Πολλοί θα σταθούν στις φιλικές σχέσεις τους με το φασιστικό καθεστώς Φράνκο. Ισχύει, αλλά αυτό που δεν ισχύει είναι ότι ο Φράνκο ήταν ο λόγος που η Ρεάλ έγινε αυτό που έγινε. Οχι. Ο Μπερναμπέου έφερε μεγάλα αστέρια από το εξωτερικό. Τους κορυφαίους. Τον Αργεντίνο βιρτουόζο Ντι Στέφανο. Τον Πούσκας και τον Νέτσερ ακόμα και τον αρχισκόρερ του μουντιάλ Κοπά! Αλλά και Ισπανούς που κατατάσσονται στους κορυφαίους όλων των εποχών του εγχώριου ποδοσφαίρου, Τον Χέντο, τον Ρίαλ, τον Σαντιγιάνα, τους Μουνιόθ, Καμάτσο, Χουανίτο, και τους Πίρι, Αμάνθιο, Σανταμαρία. Ακόμα και τα πιο πρόσφατα Ιερά τέρατα Μίτσελ, Μπουτραγένιο κ.ά.

Το κυριότερο; Όταν η Ρεάλ γιγαντωνόταν, υπήρχε ένας Μπερναμπέου να οραματιστεί και να πετύχει την γηπεδική αναβάθμιση, από το Τσαμαρτίν των 22.500 θέσεων, στη χωρητικότητας 91.000 θεατών αρένα που θαυμάζει ως σήμερα ο κόσμος. Μία έδρα ζηλευτή, η οποία δικαίως πήρε το όνομα του παράγοντα που σημάδεψε τη Ρεάλ και την ιστορία της! Το Estadio Santiago Bernabeu!

Το “Μπερναμπέου” κατά την κατασκευή του, εφάπτεται στην Βορειοδυτική γωνία του Τσαμαρτίν (κάτω)

Μπερναμπέου – αφιέρωμα: Ενθερμος υποστηρικτής του Πρωταθλητριών

Εκτός της ηγετικής του παρουσίας στη Ρεάλ, την οποία από μία καλή ομάδα, την έκανε την κορυφαία στην Ευρώπη, ο Μπερναμπέου ήταν εκ των οραματιστών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Γάλλος δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Ανό το πρότεινε, ο Μπερναμπέου έγινε ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας που έμελλε να εξελιχθεί στην κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη!

Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου γεννήθηκε, σαν σήμερα στις 8 Ιουνίου 1895 και έφυγε από τη ζωή 6 μέρες πριν γιορτάσει τα 83 του έτη, στις 2 Ιουνίου 1978, εν μέσω αγώνων για το Μουντιάλ της Αργεντινής. Προς τιμήν του η ΦΙΦΑ κήρυξε τριήμερο πενθος, ενώ το 2002 τον βράβευσε μετά θάνατον με το Μετάλλιο Τιμής!

Ένα μόνο μέρος από την αίθουσα τροπαίων της Ρεάλ!

Δείτε ακόμη:

Παίκτης του Παναθηναϊκού ο Αϊτόρ
Το μυαλό στην Μπαρτσελόνα έχει ο Νεϊμάρ
Βαλμπουενά: Το ίδιο πνεύμα και στα επόμενα παιχνίδια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις