Γεωτρήσεις Κρήτη: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες, γράφει η Γενί Σαφάκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωτρήσεις Κρήτη: Η Τουρκία ξεκινά έρευνες, γράφει η Γενί Σαφάκ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γεωτρήσεις Κρήτη: Το προκλητικό δημοσίευμα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, μιλά για περιοχές που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα και παραθέτει χάρτη που δείχνει τεμάχια στα οποία σύντομα τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις.

07.06.2020 | 12:44

Γεωτρήσεις Κρήτη: Σε συμφωνία που περιλαμβάνει τόσο έρευνες όσο και γεωτρήσεις και μάλιστα ακριβώς κάτω από την Κρήτη κατέληξαν Ερντογάν και Σαράζ, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη. Αυτό “αποκαλύπτει” η γνωστή για τα φιλοκυβερνητικά της αισθήματα εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”. Η “Γενί Σαφάκ” παραθέτει χάρτη που δείχνει 2 τεμάχια με το όνομα 15 και 20, στα οποία σύντομα, όπως γράφεται στο ρεπορτάζ, τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι συγκεκριμένες περιοχές “ανήκουν” -σύμφωνα με την Άγκυρα- στην τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ αντίστοιχα.

“Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων.

Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης”, υποστηρίζει η “Γενί Σαφάκ”, η οποία συμπληρώνει ότι “η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με τον διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ”, αναφέρει η “Γενί Σαφάκ”.

Το δημοσίευμα

Το προκλητικό δημοσίευμα, μάλιστα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, μιλά για περιοχές που έχει «καταλάβει» η Ελλάδα.

Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ ες Σαράζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της έρευνας και των γεωτρήσεων».

«Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης», υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», η οποία συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για έρευνες φυσικού αερίου, ενώ το 2014 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη και δεν μπορούσε να αντιδράσει με ενστάσεις, ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για την αδειοδότηση των περιοχών. Η ανακοίνωση σχετικά με το διαγωνισμό ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

“Η Ελλάδα προσπάθησε να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης”!

«Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης», ισχυρίζεται η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ποιες περιοχές περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Λίβυου πρωθυπουργού.

«Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σαράζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα.

Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης.

Η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα τις έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ».

Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

Δείτε ακόμη

Ο Ακάρ θέλει… αγάπη και ειρήνη με την Αθήνα
Ο Μητσοτάκης, οι εκλογές, τα ελληνοτουρκικά – Συνέντευξη Τσίπρα στην ‘Κ”
Σαφή προειδοποίηση Δένδια στην Άγκυρα – “Είμαστε έτοιμοι για όλα”
Νέα πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες στο Αιγαίο
Exit mobile version