Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπάσκετ – αφιέρωμα: 27 χρόνια χωρίς “Μότσαρτ”
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπάσκετ – αφιέρωμα: 27 χρόνια χωρίς “Μότσαρτ”

Μπάσκετ - αφιέρωμα: Σαν σήμερα, την 7η Ιουνίου 1993, έφυγε από τη ζωή ο κατά τους ειδικούς πιο χαρισματικός αθλητής του μπάσκετ όλων των εποχών

Μπάσκετ – αφιέρωμα: “Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο διάβολος”. Σαν σήμερα, 27 χρόνια πριν, σε μία καταραμένη στιγμή, έφυγε από τη ζωή ο γιος του διαβόλου. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς δεν κοντά μας από την 7η Ιουνίου 1993. Ο μύθος του, θα ζει όμως για πάντα! Στην τεράστια ευθεία του αυτοκινητόδρομου A9 που συνδέει τη Νυρεμβέργη με το Μόναχο, απλά άλλαξε διάσταση, αλλά θρύλοι σαν τον “Μότσαρτ” του μπάσκετ, δεν σβήνουν ποτέ!

Σήμερα θα ήταν 56 ετών. Γεννημένος τον Οκτώβρη του ’64 στο Σίμπενικ, ο Ντράζεν είχε δείξει για τι ειναι ικανός πριν αν πάει στην Τσιμπόνα το ’84, εκεί που άρχισε να θαμπωνει τον κόσμο. Σίμπενικ-Τσιμπόνα-Ρεάλ και το 1989 ΝΒΑ και Πόρτλαντ για τον “Μότσαρτ”, ο οποίος ασφαλώς δεν θα μπορούσε να είναι ρολίστας και όταν δεν βρήεκ το χρόνο που του έπρεπε έφυγε για το Νιου Τζέρσι και τους Νετς το 1991. Εκεί, έδειξε καλά στο ΝΒΑ γιατί τον αποκαλούσαν “γιο του διαβόλου”!

Ντράζεν και Τζόρνταν. Ηταν ο μόνος που με κοιτούσε στα μάτια δίχως φόβο, έχει πει ο MJ23 για τον “Μότσαρτ”

Μπάσκετ – αφιέρωμα: Οι σκέψεις για επιστροφή στην Ευρώπη

Δυο ασημένια κι ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ. Mια πρωτιά και μία τρίτη θέση σε Ευρωμπάσκετ, καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης δυο φορές. Kαι το 1985 χρυσό παράσημο ως ο καλύτερος αθλητής στη Γιουκγκοσλαβία! Τι άλλο να ήθελε; Μία θέση στο All Star Game είναι η απάντηση. Και όταν δεν την πήρε παρά τα εξοχα στατιστικά του με τους Νετς το 1993, όταν δεν κλήθηκε να του προσφερθεί “χρυσό συμβόλαιο” παρότι ήταν εκ των κορυφαίο σούτινγκ γκαρντ του ΝΒΑ, ο Πέτροβιτς απογοητεύτηκε.

Μπάσκετ – αφιέρωμα: Ντράζεν και Παναθηναϊκός

Ο αείμνηστος πια Παύλος Γιαννακόπουλος, διείδε την προθεση του Ντράζεν να αφήσει τους Αμερικανούς και τη λάμψη του ΝΒΑ. Nα επιστρέψει να σαρώσει τίτλους στην Ευρώπη. Και ο αστικός μύθος λέει πως έκανε το αδιανόητο. Υπέγραψε λευκό τριετές συμβόλαιο, με άδειο το νταμάκι του ποσού, Του το έστειλε και το μήνυμα ήταν σαφές “βάλε ό,τι νούμερο θες κι έλα πλάι στον Γκάλη και τον Στόγιαν να κάνετε πλάκα”! Η συμφωνία θεωρείτο δεδομένη και ο ίδιος ο Πέτροβιτς είχε δώσει συνεντεύξεις στις οποίες αναφερόταν κιόλας αναφέρεται στους στόχους του με τον Παναθηναϊκό… “Μου έλεγε πως ‘Με εσένα και τον Γκάλη δεν θα υπάρχει ομάδα να σκεφτεί πως μπορεί να μας κερδίσει, από τώρα σκέφτομαι το Τελ Αβίβ” έχει δηλώσει ο επιστήθιος φίλος του, Στόγιαν Βράνκοβιτς, τότε λατρεμένος σέντερ των οπαδών του Παναθηναϊκού.

Αλλά και ο αδελφός του, ο Αλεξάντερ “Ατσα” Πέτροβιτς, με αφορμή την συμπλήρωση 27 ετών από τον θάνατο του θρυλικού Ντράζεν μίλησε για την πιθανή συμφωνία ανάμεσα στον αδικοχαμένο σταρ και τον Παναθηναϊκό. “Ήταν απογοητευμένος από την σεζόν στο ΝΒΑ γιατί δεν αγωνίστηκε στο All Star Game, αν και τα στατιστικά του ήταν πολύ καλά. Είχε την ικανοποίηση ότι ήταν στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Στη θέση του, δηλαδή, καλύτεροι ήταν ήταν μόνο ο Τζόρνταν και ο Ρέτζι Μίλερ! Ήταν πάντως μεγάλη η πιθανότητα να πάει στον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα, όπου έπαιζε ήδη ο Στόγιαν Βράνκοβιτς. Μετά το δυστύχημα, βρήκα σε ένα πορτοφόλι του Ντράζεν ένα χαρτί. Με γραμμένα τα ονόματα τεσσάρων ομάδων: Νικς, Ρόκετς, Νετς και Παναθηναϊκός. Ήταν 29 ετών και ήταν η πρώτη φορά που θα έκανε ένα μεγάλο συμβόλαιο. Δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ πού θα μπορούσε να φτάσει”.

“Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο διάβολος”. Λόγια του Ντράζεν για τον Ελληνα σταρ

Μπάσκετ – αφιέρωμα: Ο φόβος για τα αεροπλάνα και η τραγωδία

Ο Ντράζεν φοβόταν όπως ο διάβολος το λιβάνι, τα αεροπλάνα. Τα ταχύτατα αυτοκίνητα, όχι. Όταν ολοκλήωσε τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ με την εθνική Κροατίας, ο Βράνκοβιτς τον συμβούλευσε να ακολουθήσει την αποστολή, αεροπορικώς, καθώς ένιωθε ένα “κακό προαίσθημα”. Όμως ο Ντράζεν με την αρραβωνιαστικιά του και μια φίλη τους, ξεκίνησαν για το Ζάγκρεμπ με ΙΧ. Ο καιρός βροχερός, η ορατότητα ελάχιστη, ο δρόμος ολισθηρός και η στιγμή καταραμένη. Η σύγκρουση με φορτηγό που είχε ακινητοποιηθεί ήταν σφοδρή. Ο “Μότσαρτ”, είπαν μετά οι δύο επιζήσασες γυναίκες, δεν κατάλαβε καν το κακό. Κοιμόταν.

Το μαυσωλείο του Ντράζεν στο νεκροταφείο του Μιρογκόι, στην Κροατία, είναι ένα πραγματικό μουσείο του μπάσκετ. Ο θρυλικός Κροάτης προφανώς και μπήκε στο Hall of Fame της FΙΒΑ το 2002, ενώ από το 2007 ο Ντράζεν είναι μέλος και του Hall of Fame του NBA! Οπως είναι και κομμάτι της καρδιάς κάθε φίλου του μπάσκετ. Και όχι μόνο.

 

 

 

Στόγιαν και Ράτζα στην απόσυρση της φανέλας του “αδελφού” τους από τους Νετς

Το 40λεπτο βίντεο-αφιερωμα στη μνήμη του Ντράζεν Πέτροβιτς:

Δείτε ακόμη:

Ανάβει η μάχη ή τελειώνει οριστικά το πρωτάθλημα!
Χωρίς ισχυρό βαθμολογικό κίνητρο Λάρισα και Αστέρας
Πέντε αλλαγές και τάιμ άουτ στα ματς!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις