alphafreepress.gr / PLUS / Συνταγές με θαλασσινά: Απόλαυση χωρίς τύψεις
PLUS

Συνταγές με θαλασσινά: Απόλαυση χωρίς τύψεις

Συνταγές με θαλασσινά: Συνδυάστε τα με τροφές που είναι χαμηλές θερμιδικά, όπως βραστά ή ψητά λαχανικά, ρύζι ή μία καταπράσινη σαλάτα.

Συνταγές με θαλασσινά: Κάθε τους μπουκιά έχει «γεύση» καλοκαιρινή. Δροσίζουν τον ουρανίσκο σου και «χαϊδεύουν» απαλά τη σιλουέτα σου. Ειδικά, αν τις συνδυάσεις με τροφές που δε σου προσθέτουν πολλές θερμίδες, όπως βραστά ή ψητά λαχανικά, ρύζι ή μία καταπράσινη σαλάτα. Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να πειραματιστείς μαζί τους, τότε δεν το βλέπεις από τη σωστή οπτική. Τα θαλασσινά έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά τρόφιμα, τα οποία προάγουν την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Κατά καιρούς τα θαλασσινά έχουν κατηγορηθεί για υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και για την εμφάνιση αλλεργιών. Περιέχουν αρκετά μέταλλα και βιταμίνες. Η περιεκτικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θαλασσινού. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή σε χοληστερόλη.

Για αυτό το λόγο έχουν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τη χοληστερόλη του σώματος και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας. Επομένως τα θαλασσινά παρόλο που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος, αφού είναι φτωχά σε λίπος. Παρακάτω θα βρείτε συνταγές που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας και δεν θα σας φορτώσουν με άχρείαστες θερμίδες.

Συνταγές με θαλασσινά: Σολομός με ντοματίνια και λαχανικά

Υλικά:

  • 4 φιλέτα σολομού
  • 8 ντοματίνια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/4 της κούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολάκι, αναμειγνύεις το χυμό λεμονιού, μία κουταλιά λάδι, το λιωμένο σκόρδο και τον μαϊντανό. Ανακατεύεις πολύ καλά. Βάζεις το σολομό στη μαρινάδα από την πλευρά της πέτσας και το αφήνεις σε ένα πιάτο για 10 λεπτά, προκειμένου να την απορροφήσει. Παράλληλα, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C στο γκριλ. Τοποθετείς το μαριναρισμένο σολομό στο κέντρο του ταψιού και ψήνεις για περίπου 15 λεπτά. Κόβεις τα ντοματίνια στη μέση και τα κρατάς σε ένα μπολάκι. Συνοδεύεις το ζεστό σολομό με τα ντοματίνια και απολαμβάνεις!

Συνταγές με θαλασσινά: Σπιτικά Fish-sticks στο φούρνο με μουστάρδα

Υλικά για τα sticks:

  • Σπρέι μαγειρέματος
  • 450γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, χωρίς πέτσα και κόκαλα
  • 3 μεγάλα ασπράδια αυγών
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • Χυμός μισού λεμονιού
  • 1/8 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1/8 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • Για το πανάρισμα:
  • 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού καρυκεύματα της επιλογής σου
  • 2 κουτ. του γλυκού μαϊντανό
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα

 

Εκτέλεση: Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Με ένα μαχαίρι, κόβεις το ψάρι σε ορθογώνια κομμάτια. Σε ένα μπολ, συνδυάζεις τα ασπράδια αυγών, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ, αναμειγνύεις τη φρυγανιά, τα καρυκεύματα, το μαϊντανό και την υπόλοιπη πάπρικα. Βουτάς τα ψάρια στο πρώτο μπολ και μετά στο δεύτερο. Τοποθετείς τα ψαράκια στη λαδόκολλα και ψήνεις τα μέχρι να είναι τραγανά και καλά μαγειρεμένα.

Συνταγές με θαλασσινά: Burger με μπιφτέκι θαλασσινών και σος γιαουρτιού

Υλικά:

  • 900 γρ. γαρίδες, χωρίς το κέλυφος και καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • 8 φύλλα μαρουλιού
  • για τη σος:
  • 1/4 φλ. γιαούρτι χωρίς λιπαρά
  • 3 κουτ. της σούπας μαγιονέζα light
  • 1 κουτ. της σούπας κάπαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού
  • Μία πρέζα μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση: Αρχικά, σε ένα μπολάκι αναμειγνύεις όλα τα υλικά για τη σος και τα χτυπάς απαλά. Σε ένα blender, προσθέτεις τις γαρίδες με το σκόρδο και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν λεία. Τοποθετείς το μείγμα που μόλις έφτιαξες σε ένα μπολ και προσθέτεις μέσα τα φρέσκα κρεμμύδια και το τζίντζερ. Ανακατεύεις καλά και τοποθετείς το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο. Παράλληλα, προθερμαίνεις το γκριλ σε μέτρια θερμότητα. Αφαιρείς το μείγμα από το ψυγείο και πλάθεις 8 μπιφτέκια. Τοποθετείς τα μπιφτέκια σε μια σχάρα και ψήνεις στο γκριλ για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ψηθούν, τοποθετείς στον πάτο από κάθε ψωμάκι 1 φύλλο μαρουλιού, το μπιφτέκι, 1 και 1/2 κουτ. του γλυκού από τη σος γιαουρτιού που ετοίμασες. Σκεπάζεις το burger με το άλλο ψωμάκι και απολαμβάνεις.

Δείτε ακόμη

Το λάδι καρύδας ως ελιξίριο ομορφιάς και υγείας
Παγωμένο νερό χωρίς να έχεις ψυγείο μαζί σου!
Τηγανητό αυγό στα γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων