Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αμαλία Μεγαπάνου – Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατό της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμαλία Μεγαπάνου – Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατό της

Αμαλία Μεγαπάνου - Μητσοτάκης: Σε ηλικία 91 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αμαλία Μεγαπάνου – Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ήταν μια προσωπικότητα που πρωταγωνιστούσε χωρίς να βρίσκεται στο προσκήνιο, μία άξια Ελληνίδα. “Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά. Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

Αμαλία Μεγαπάνου: Μια κυρία με “μεγάλο κ”

Η Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε στο Παρίσι τη δεκαετία του 60. Χώρισαν το 1972. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλης.

Πολλά έχουν γραφτεί για τα αίτια του διαζυγίου, τίποτα όμως από όλα δεν επαληθεύτηκε. Όπως μάλιστα είχε περιγράψει στο News24/7 ο Κώστας Καραμανλής, ο ίδιος είχε δηλώσει πως πικράθηκε πολύ από αυτόν τον χωρισμό και είχε μάλιστα αναλάβει όλη την ευθύνη γι’ αυτόν. Στις 17 Μαΐου 1973 παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Δείτε ακόμη
Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου, η «Πρώτη Κυρία» του Καραμανλή – Η κομψότητα και το διάσημο “σκάσε”
Ένας φανταστικός πιτσιρικάς – Η αντίδρασή του όταν είδε τον Μητσοτάκη (vid)
Μητσοτάκης: Κάθε τσιγάρο που σβήνει μία βαθιά ανάσα υγείας και προόδου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις