Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΗΠΑ κορονοϊός – νεκροί: Τρομακτικοί αριθμοί, νέο κύμα “βλέπουν” οι επιστήμονες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ κορονοϊός – νεκροί: Τρομακτικοί αριθμοί, νέο κύμα “βλέπουν” οι επιστήμονες

ΗΠΑ κορονοϊός - νεκροί: Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ τρομάζουν τους επιστήμονες.

ΗΠΑ κορονοϊός – νεκροί: Άλλοι 598 άνθρωποι στις ΗΠΑ υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τις τελευταίες 24 ώρες, εξέλιξη που αύξηση σε 104.356 τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ως το βράδυ της Κυριακής, είχαν καταγραφεί 1.788.762 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, μακράν τα περισσότερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι επιστήμονες φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων μετά το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Παρόλο που αρκετοί διαδηλωτές φορούν μάσκες, η συνάθροιση τόσων ανθρώπων εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας. Οι αρχές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της Ατλάντας συμβούλευσε τους διαδηλωτές “να πάνε να κάνουν ένα τεστ αυτή την εβδομάδα”.

Τουλάχιστον… τρέχουν

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι δήλωσαν ότι είναι θετικό πως οι διαμαρτυρίες γίνονται σε ανοικτούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. “Οι διαδηλωτές τρέχουν πολύ ολόγυρα, πράγμα που σημαίνει πως εκπνέουν πιο γρήγορα, αλλά από την άλλη προσπερνάνε ο ένας τον άλλο πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος δρ Γουίλιαμ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Επίσης, όπως είπε, οι διαδηλωτές είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία, άρα θα έχουν γενικά καλύτερη έκβαση αν αρρωστήσουν, παραμένει πάντως ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε μέλη της οικογένειας τους και σε συγγενείς τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο ευπαθείς.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν, μεγάλος ο κίνδυνος

Πιο απαισιόδοξος, ο ιστορικός της ιατρικής δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ειδικός στις πανδημίες, υπενθύμισε ότι οι διαδηλώσεις του πλήθους που είχαν γίνει σε αμερικανικές πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ εν μέσω της πανδημίας γρίπης του 1918, είχαν συχνά ακολουθηθεί από εξάρσεις νέων κρουσμάτων. “Ναι μεν οι διαδηλώσεις γίνονται έξω, αλλά οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και, σε αυτές τις συνθήκες, το να είναι κανείς σε ανοικτό χώρο, δεν τον προστατεύει και πολύ. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι δημόσιες συναθροίσεις, δεν έχει σημασία για τι πράγμα κανείς διαμαρτύρεται ή πανηγυρίζει. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, απαγορεύονται ακόμη οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες”, τόνισε ο Μάρκελ.

Πρόσθεσε ότι πολλοί διαδηλωτές δεν φορούν μάσκα, αλλά φωνάζουν συνεχώς, πράγμα που επιταχύνει την εξάπλωση του ιού μέσω των σταγονιδίων του αέρα. Επιπλέον, τα δακρυγόνα και το σπρέι πιπεριού που συχνά εκτοξεύουν οι αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών για να τους διαλύσουν, αναγκάζουν τους τελευταίους να δακρύζουν και να βήχουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί στους διπλανούς τους. Ακόμη, κατά τον Μάρκελ, οι διαδηλωτές, μέσα στην έξαψη της στιγμής, “χάνουν την επίγνωση ποιος βρίσκεται κοντά τους, αν φοράει μάσκα ή όχι”.

Δείτε ακόμη

Ο Ερντογάν καταρρέει και γίνεται επικίνδυνος – Ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης
Νέο βίντεο σοκ από τις ΗΠΑ: Βάνδαλοι ξυλοκοπούν άγρια πολίτη
Χάος στις ΗΠΑ: Περιπολικό παρασύρει διαδηλωτές, πυρά σε δημοσιογράφους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις