Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημοτικά σχολεία – πρώτη μέρα: Απολύμανση από νωρίς, αντισηπτικά, αποστάσεις
ΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Δημοτικά σχολεία – πρώτη μέρα: Απολύμανση από νωρίς, αντισηπτικά, αποστάσεις

Δημοτικά σχολεία - πρώτη μέρα: Η επιστροφή στα θρανία και των τελευταίων μαθητών είναι πλέον γεγονός καθώς άνοιξαν έπειτα σχεδόν 3 μήνες δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Δημοτικά σχολεία – πρώτη μέρα: Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας, μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν όλες οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου οι σχολικές μονάδες να εξοπλιστούν, αλλά και διαμορφωθούν κατάλληλα για το «δεύτερο»… πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Σήμερα λοιπόν οι μικρότεροι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία τους με αποστάσεις και τμήματα έως 15 ατόμων. Οι δασκάλες και οι δάσκαλοί τους, τους περίμεναν στην είσοδο της σχολικής αίθουσας με το αντισηπτικό στο χέρι, καλωσορίζοντάς τους σε μια νέα κανονικότητα και εντός του σχολείου. Σημειώνεται ότι η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι «πιλοτική», με τους εκπαιδευτικούς να εξηγούν στους μαθητές όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που έχουν συστήσει οι ειδικοί.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων λειτουργούν πλέον με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. Στις σχολικές αίθουσες προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Δημοτικά σχολεία: Ευχάριστα τα νέα από τα Χανιά

«Υποδεχόμαστε ξανά τα παιδιά. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και θα πάρουμε ότι άλλο χρειαστεί» είπε ο Διευθυντής του 12ου δημοτικού Γιώργος Πουλινάκης επισημαίνοντας πως σήμερα σε σύνολο 130 παιδιών μόνο δύο γονείς υπέβαλλαν υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Αριστείδης Μπολιουδάκης  έκανε λόγο για παράξενη ημέρα και για τους εκπαιδευτικούς. «Έχουμε μοιράσει τις τάξεις σε δύο ομάδες από 8 έως 10 μαθητές» ανέφερε κάνοντας λόγο για σημαντική συμμετοχή καθώς μόλις τρεις γονείς δήλωσαν επίσημα πως δεν θα στείλουν τα παιδιά τους σε σύνολο 127 μαθητών.

«Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς είναι ένα ξεκίνημα διαφορετικό από εκείνο του Σεπτέμβρη και δεν είναι μια κανονικότητα καθώς οι μαθητές έρχονται σε υποτμήματα, κρατάνε αποστάσεις και τηρούν τα μέτρα ασφαλείας»  ανέφερε ο Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης για να επισημάνει και το εξής: «Εισπράτουμε μια επιθυμία γονέων και ειδικά των παιδιών για μια συνέχεια, μια συνύπαρξη, μια ενδυνάμωση για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε οποιεσδήποτε συνθήκες» Επίσης ο κ.Μηλιαράκης είπε πως στα περισσότερα σχολεία του Δήμου Χανίων δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις καθαρίστριες καθώς όωπς έχει ενημερωθεί από τον Δήμο θα γίνει η καθαριότητα όπως επιβάλλεται.

Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, κλειστά τα κυλικεία

Επίσης προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Άνοιγμα Δημοτικών: Στην Καλλιθέα ο Μητσοτάκης

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην είσοδο του σχολείου, τον υποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με τη Διεύθυνση του Σχολείου. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τους μικρούς μαθητές που είχαν επίσης διάθεση για κουβέντα. Απέναντι από το σχολείο έχει ένα μαγαζί με Κρητικά προϊόντα και μετά από πρόσκληση της ιδιοκτήτριας για κέρασμα ο κ. Μητσοτάκης πήγε και έφαγε κρητική γραβιέρα.

Όπως είπε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος στο newsit.gr, του διηγήθηκε ότι είχαν βρεθεί παλιότερα σε μια βάφτιση στον Αποκόρωνα και εκεί είχε γνωρίσει και τον πατέρα του τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις