Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ποδόσφαιρο – περίεργα: Ο απίθανος κ. Κέρτις!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Ο απίθανος κ. Κέρτις!

Ποδόσφαιρο - περίεργα: Ο άλλοτε παίκτης των υποδομών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ξύπνησε από κώμα μιλώντας… γαλλικά! Η ιστορία του, μάθημα ζωής!

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Όταν ο Ρόρι Κέρτις ξύπνησε από το κώμα, δεν ήξερε πού ήταν. Δεν ήξερε καν πώς είχε φτάσει εκεί που βρισκόταν. Δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί το παρελθόν του. Ούτε ότι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος έφηβος επιθετικός στην ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε και τη σταδιακή διάλυση της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Φυσικά δεν υπήρχε σαν ανάμνηση ούτε το ατύχημα, τη συντριβή που τον είχε καθηλώσει με ένα σπασμένο ισχίο, έναν σπασμένο αγκώνα, μια πολυεστιακή ενδοκρανιακή αιμορραγία και μια διάχυτη εγκεφαλική βλάβη! Όταν τα μάτια του άνοιξαν και άρχισε να μιλάει, μία άπταιστη γαλλική προφορά ήχησε. Μια γλώσσα που ναι μεν είχε …κουτσομάθει παλαιότερα στο σχολείο, όμως τα είχε ξεχάσει εδώ και πολύ καιρό. Ομως όταν συνήλθε από το κώμα, μίλησε τόσο ρευστά, με τέλειο τονισμό, που η βέρα Γαλλίδα νοσοκόμα του, ρώτησε τον πατέρα του από ποιο μέρος της κοινής τους πατρίδας κατάγεται ο Κέρτις!

Η γαλλική ομιλία του Ρόρι Κέρτις διήρκεσε ακριβώς όσο αυτές οι πρώτες κουβέντες. Και όπως ένα όνειρο ξεχνιεται όταν ξυπνάει ο εγκεφαλος, έτσι και η ικανότητά του να μιλά γαλλικά γρήγορα εξαφανίστηκε. “Ακούγοντας αυτό, ο μπαμπάς μου έκανε την έρευνά του”, έχει δηλώσει στο BΒC ο Κέρτις, “η οικογένεια προέρχεται από τη Νορμανδία, αλλά αυτό ήταν το 1800. Αν κοιτάξετε στο YouTube και πληκτρολογήσετε το όνομά μου, Κέρτις, υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας γι αυτό που μου συνέβη, ακόμα και πως ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει τη γνώση παλαιοτέρων γενεών θα βρεις. Τρελό”.

Στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Το χρονικό του ατυχήματος

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Το τροχαίο συνέβη ένα απόγευμα με βροχή, τον Αύγουστο του 2014. Ο Κέρτις, 22 ετών εκείνη την εποχή, ήταν σε μια αποστολή για μια κατασκευαστική εταιρεία, στην οποία είχε αρχίσει να εργάζεται. Παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο ημιεπαγγελματικά και ολοκλήρωνε τις σπουδές του, ήταν στη χρονιά του πτυχείου στην αθλητική επιστήμη και ψυχολογία. Δεν θυμάται το ατύχημα και πώς συνέβη, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών ο Κέρτις άλλαζε λωρίδες εν μέσω ψιχάλας στον αυτοκινητόδρομο Μ42 κοντά στο Τάμγουορθ όταν το φορτηγό του συγκρούστηκε με νταλίκα μετά ρυμουλκούμενου! Κανένας άλλος δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Χρειάστηκαν 40 λεπτά για να τον απεγκλωβίσουν πυροσβέστες. Οι τραυματισμοί του ήταν τόσο σοβαροί που έπεσε σε κώμα επί τόπου στη σκηνή και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπέρμιγχαμ. Παρέμεινε σε κώμα για έξι ημέρες και όταν σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του, μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο Μόσελι Χολ, για εξειδικευμένη φροντίδα στην αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυματισμών. Φάνταζε απίθανο να περπατούσε ή να μιλήσει ξανά σωστά. Έτσι έλεγαν οι γιατροί!

Μία από τις παρενέργειες του χτυπήματος, νόμιζε πως ήταν ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι!

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Ο ποδοσφαιριστής Κέρτις

Ο Κέρτις κλήθηκε να προπονηθεί με την Μπέρμιγχαμ σε ηλικία 11 ετών, αλλά άναψε “κόκκινο” λόγω εμπειρίας και δεν επέστρεψε. Στα 13 του, εντυπωσιάζοντας ως επιθετικός με την τοπική ομάδα Σέντραλ σε κάποιο τουρνουά, μπήκε στο μάτι ενός σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άρχισε να ταξιδεύει στην ακαδημία Κάρινγκτον των 20 φορές πρωταθλητών Αγγλίας! Όταν, δε, εξέφρασε ότι δεν ένιωθε ακόμη έτοιμος να αφήσει τους γονείς και τους φίλους του να μεταβούν στο Μάντσεστερ, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Γιουνάιτεντ και της Γουόλσολ που επέτρεψε στον έφηβο να ενταχθεί στην ακαδημία του συλλόγου των Μίντλαντς! Και η οψιόν ασφαλώς στη ΓΙουνάιτεντ!

Στο τέλος της πρώτης σεζόν του με τη Γουόλσολ ο Κέρτις έχασε λόγω μιας φλεγμονής στο πόδι την ευκαιρία να πάει με τους νέους της Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκή περιοδεία. Αργότερα, έκανε μια κρυφή δοκιμή στη Νιούκαστλ που προγραμμάτισε ο μάνατζερ του, εν αγνοία της Γουόλσολ και της Γιουνάιτεντ”! Έμεινε όμως στη Γουόσλολ και έκανε ένα ιδανικό ζευγάρι με τον Τρόι Ντίνι, αλλά ο τραυματισμός του χτύπησε ξανά την πόρτα.

Με την εφεδρική ομάδα να μην έχει επάρκεια επιθετικών ο Ντίνι προήχθη. «Θα είχα κι εγώ την ευκαιρία μου. Δεν μπορώ να πω ότι θα βρισκόμουν εκεί που είναι τώρα ο Τρότι, αλλά και οι δύο θα είχαμε τις πιθανότητές μας». Ομως όχι. Με την πάροδο του χρόνου απογοητεύτηκε. Υπέγραψε επαγγελματικούς όρους με τη Γουόσλολ για 150 λίρες την εβδομάδα, αλλά είχε ήδη αρχίσει να νιώθει τον ενθουσιασμό του να μειώνεται. Ωστόσο, δεν τα παρατήρησε εντελώς. Τα επόμενα χρόνια του τα πέρασε μετακινούμενος από το ένα σε άλλο ημιεπαγγελματικά κλαμπ και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε έναν ακόμα κυκλο σπουδών. «Ήμουν λίγο αλαζονικός επιθετικός. Αν δεν έπαιζα έφευγα για αλλού”.

Επέστρεψε στην ενεργό δράση όταν όλοι το είχαν δεδομένα απίθανο!

Ποδόσφαιρο – περίεργα: 22χρονος ετών… 10 και μετά… ποδόσφαιρο!

Εκτός από την ανεξήγητη ευχέρεια του στα γαλλικά, ένα άλλο από τα φαινόμενα που αντιμετώπισε ο Κέρτις αμέσως μετά το ατύχημα και την ανάνηψή του από το κώμα ήταν η λανθασμένη εντύπωσή του για την ηλικία του. Ήταν πεπεισμένος ότι ήταν 10 ετών! Ρωτούσε τη μητέρα του διαρκώς για τον οικογενειακό τους σκύλο, ο οποίος είχε πεθάνει χρόνια πριν. Αργησε να συνέλθει, μερικά σοκ και συνειδητοποιήσεις για την ταυτότητα και την ηλικία του τον βοήθησαν και εξήλθε του νοσοκομείου τον Νοέμβριο του 2012. Με αναπηρικό καροτσάκι και με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του τόσο συντετριμμένη που έπρεπε να γράψει κάθε του κίνηση σε ένα ημερολόγιο για διαστήματα 15 λεπτών, υπενθυμίζοντας στον εαυτό του, για παράδειγμα, ότι είχε ήδη κάνει ντους! Τι μέρα ήταν. Η να θυμηθεί να φάει ή ότι έφαγε!

Η επιστροφή στην απόλυτη κινητικότητα και την πλήρη λειτουργία του εγκεφάλου ήταν απίθανα χρονοβόρα και πολύπλοκη υπόθεση. Και όμως, ο Κέρτις ανέρρωσε πλήρως μέσα σε ένα χρόνο. Και επέστρεψε στο ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο με την Στούρπορτ τη σεζόν 2013-14! “Οι γιατροί με είχαν συμβουλέψει να μην παίζω ποδόσφαιρο επειδή είπαν ότι δεν έπρεπε να κάνω χτυπήματα στο κεφάλι. Στο πρώτο μου παιχνίδι, δέχτηκε μια αγκωνιά στο πρόσωπο και ο μπαμπάς μου σχεδόν πήδηξε μέσα στο γήπεδο”!

Το νέο …γηπεδο του Κέρτις, το κουρείο “Charlie Parker’s Cut Throat & Coffee”

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Ο κουρέας του Μπέρμιγχαμ

Ποδόσφαιρο – περίεργα: Αν και ήταν αξιοθαύμαστο ότι ο Κέρτις μπόρεσε να επιστρέψει έστω σε αυτό το επίπεδο στο ποδόσφαιρο, είχε ακόμα υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό του και προσπάθησε να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η πρώτη του επαφή με την μπάλα, το κοντρόλ του, δεν ήταν πλέον άψογο. Οπως και ο ρυθμός του, η αντοχή του, τα άλλα μεγάλα του πλεονεκτήματα. Είχε χάσει ταχύτητα.

“Ήμουν λίγο τελειομανής”», λέει: “Ημουν ο χειρότερος εχθρός μου”! Η απόφαση εγκατάλειψης του ποδοσφαίρου δεν ήταν αποτέλεσμα σκέψης, ήρθε ως φυσικό επόμενο της νέας του καριέρας, η μητέρα του ήταν κουρέας! Η κομμωτική ήταν πάντα στην οικογένεια. Αποφάσισα να μάθω από τις καλύτερες, τη μητέρα και τη θεία μου. Δύο σε ένα και κομμωτική και κουρέας. Οφειλα να σκεφτώ την καριέρα μου, όχι μόνο αυτό που μου αρέσει να κάνω.” Το ποδόσφαιρο έπρεπε να θυσιαστεί”.

Μετά την απόκτηση των σχετικών προσόντων, ο Κέρτις έφτασε να γίνει λέκτορας στο Σάουθ & Σίτι Κόλετζ Μπέρμιγχαμ, διδάσκοντας, τι άλλο; Την… μπαρμπερική! Ήταν παθιασμένος με την τέχνη, αλλά συν τω χρόνω βρήκε τη διδασκαλία πολύ περιοριστική. Με την βοήθεια του πατέρα του, άνοιξε το δικό του κομμωτήριο-κουρείο στο Γoυόρτσεστερ το 2019, το “Charlie Parker’s Cut Throat & Coffee”!

Το ποδόσφαιρο, όταν ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστράφηκε η ζωή του, παίζει τώρα μόνο έναν ψυχαγωγικό ρόλο. Ναι, νωρίτερα φέτος άρχισε να παίζει ξανά. “Ετσι κά’να σουτάκι”, είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τα παιχνίδια του με επτά ομάδες σε ένα τοπικό γήπεδο. “Ένας από τους παίκτες εκεί, έπαιζε για την Μπέρμιγχαμ. Είμαι μέγας αντίπαλός του. Μερικές φορές νομίζω ότι το έχω ακόμα με την μπάλα. Άλλες φορές σκέφτομαι: “Όχι, δεν το έχω”. Και άλλοτε καταλαβαίνω γιατί το εγκατέλειψα”…

Πελάτης του Κέρτις στο κουρείο πλέον ο Τεντ Χιλ, ο σταρ της ομάδας ράγκμπι Γουόρτσεστερ Γουόριορς

Δείτε ακόμη:

Ιστορική αναδρομή από την Super League
Πιθανή η επιστροφή Αραούχο με Παναθηναϊκό!
«Πυρά» για την υποψηφιότητα Κούγια από τον Βόλο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις