Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Περιπολικό παρασύρει διαδηλωτές, τρομακτικό βίντεο
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Περιπολικό παρασύρει διαδηλωτές, τρομακτικό βίντεο

Διαδηλώσεις ΗΠΑ - Τζορτζ Φλόιντ: Ένα τρομακτικό βίντεο, το οποίο δείχνει περιπολικό να παρασύρει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στη Νέα Υόρκη, κάνει τον γύρο του κόσμου.

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Έρευνα για ένα τρομακτικό βίντεο, το οποίο δείχνει περιπολικό να παρασύρει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έχει ξεκινήσει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Στα πλάνα, που αναρτήθηκαν στο Twitter και έκτοτε έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, το τζιπ της αστυνομίας εμφανίζεται σταματημένο μπροστά από οδόφραγμα που είχε τοποθετηθεί στο σημείο για να συγκρατήσει τους διαδηλωτές. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους πετούν αντικείμενα προς το τζιπ, ο οδηγός του οποίου κάποια στιγμή ξεκινά, παρασύρει το οδόφραγμα και διαδηλωτές. Στο βίντεο, διάρκειας 27 δευτερολέπτων, ακούγονται οι φωνές των διαδηλωτών και στη συνέχεια ένας άνθρωπος πηδάει στο καπό του οχήματος.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Το βίντεο αυτό, που αναπαράγεται από αμερικανικά ΜΜΕ, αναδεικνύει την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στην αστυνομία και τους ανθρώπους που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε πως το περιστατικό διερευνάται αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως ενδεχομένως οι αστυνομικοί να μην είχαν άλλη επιλογή. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες λόγω της δολοφονίας ενός μαύρου πολίτη – του Τζορτζ Φλόιντ- από λευκό αστυνομικό.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν και το Σάββατο στους δρόμους 30 και πλέον πόλεων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Μάλιστα, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές 25 πόλεων προχώρησαν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν τα επεισόδια.

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Αστυνομικοί επιτέθηκαν στον ηθοποιό Τζον Κιούζακ

Αστυνομικοί επιτέθηκαν στον ηθοποιό Τζον Κιούζακ την ώρα που βιντεοσκοπούσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Σικάγο για τη δολοφονία του  Φλόιντ. Ο γνωστός ηθοποιός όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του χρησιμοποιούν τα social media για να καταδείξουν την οργή των διαδηλωτών αλλά και την υπέρμετρη βία απο την πλευρά της αστυνομίας. Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter “δεν άρεσε στους αστυνομικούς οτι βιντεοσκοπούσα ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο και ήρθαν κατά πάνω μου με γκλομπς. Χτύπησαν τη μοτοσικλέτα μου”.

Κατά τον ίδιο, τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού ενώ σε άλλο tweet καταφέρεται εναντίον του Τραμπ αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Θα με εξέπληττε αν αυτό κρατήσει μία ή δύο μέρες. Αυτό μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της μισητής εποχής Τραμπ. Δόξα τω Θεώ, υπάρχει η αίσθηση ότι πολλά κύματα οργής οδηγούνται σε μία κορύφωση”.

Σε άλλο τουίτ ο Κιούζακ δεσμεύεται να “κλωτσήσει τον μισητό ναζιστικό κ@λο του Τραμπ, έξω από τον Λευκό Οίκο και από εκεί στην φυλακή”

Διαδηλώσεις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Αρκετά περιστατικά

Δεν σταμάτησαν εκεί όμως οι τραυματισμοί.  Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές. Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

«Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Τσάβες.

Τα σημάδια στο σώμα

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο. Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα». Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Περίπου 10 καταγγελίες

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή. Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε «με πυροβολούν» την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Δείτε ακόμη

Καζάνι που βράζει οι ΗΠΑ – Για πρώτη φορά εθνοφρουρά μετά τον Β’ ΠΠ
Φλέγονται οι “ΗΠΑ” – Ο Τραμπ απειλεί με «σκυλιά και όπλα»
Νέο “χαστούκι” για τον αστυνομικό που έπνιξε τον Φλόιντ – Η γυναίκα του ζητά διαζύγιο
12χρονος μαύρος μετά τον φόνο του Φλόιντ: Θέλω να ζήσω, Θεέ προστάτεψέ με
Το tweet της Oprah Winfrey για τον θάνατο του George Floyd

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις