Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Ρεσιτάλ προκλήσεων με κοράνι και “κανονιές”
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Ρεσιτάλ προκλήσεων με κοράνι και “κανονιές”

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Οι άκρως προκλητικοί και κακόγουστοι εορτασμοί για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Ακραία προκλητικότητα και κακογουστιά είναι οι λέξεις που περιγράφουν τη φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κάτω από πανηγυρικό κλίμα αλλά χωρίς κοινό λόγω κορονοϊού. Η γιορτή μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού. Στις 20:53 ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να απευθύνει ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετά από την ομιλία, τοξότες έριξαν τα βέλη τους προς τα εικονικά “τείχη” και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό. Λίγο μετά τις 21:30 ξεκίνησε προσευχή με ανάγνωση αποσπάσματος από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Στη συνέχεια, ένα βίντεο προβλήθηκε πάνω σε ψεύτικα τείχη, ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας που έστησε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Το προκλητικό για την Ελλάδα βίντεο εξιστόρησε πώς ο στρατός του σουλτάνου Μεχμέτ πολιόρκησε και εντέλει κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, το 1453. Από τα ψεύτικα τείχη παρέλασαν Άγιοι της Ορθοδοξίας, αιμοσταγείς πολεμιστές και… σφαγές υπερασπιστών της Πόλης. Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Νίκη χαρακτήρισε την επέτειο ο Τούρκος πρόεδρος

Στην περιοχή δεν υπήρχε κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία. Στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε μέσω οθόνης, ο Ερντογάν είπε πως «δεν είναι δυνατόν για μια γενιά που δεν γνωρίζει τον πολιτισμό της να επιβιώσει, όπως ένα δέντρο χωρίς τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει». «Για τη 1000ή επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ (μεταξύ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και Σελτζούκων το 1071 μ.Χ.) θα βάλουμε πλώρη για ακόμα μεγαλύτερους στόχους, το 2071».

Χαρακτήρισε δε την επέτειο «μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην Ιστορία» και «σημείο καμπής που εγκαινίασε μια νέα εποχή».

Πέτσας: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

“Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Παρακολουθούμε”, πρόσθεσε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Ερντογάν Αγιά Σοφιά: Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τους προκλητικούς εορτασμούς που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει το ΥΠΕΞ.

«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος». «Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις