Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές πολυτελών οχημάτων 2020: Εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας – Ειδικό λογισμικό, τεχνολογία εξωτερικού
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές πολυτελών οχημάτων 2020: Εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας – Ειδικό λογισμικό, τεχνολογία εξωτερικού

Κλοπές πολυτελών οχημάτων 2020: Σύμφωνα με την Αστυνομία, ορισμένοι από τους δράστες εντόπιζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλοι φρόντιζαν να φτιάχνουν πλαστές πινακίδες.

Κλοπές πολυτελών οχημάτων 2020: Με λάπτοπ, που περιείχαν ειδικό λογισμικό και τα οποία εισήγαγαν μαζί με άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, υψηλής τεχνολογίας από χώρες του εξωτερικού, πολυμελής σπείρα, έκλεβε υπερπολυτελή αυτοκίνητα (Πόρσε, BMW, θηριώδη τζιπ) και είτε αφού πλαστογραφούσε τα στοιχεία τους τα πωλούσε σε ενδιαφερόμενους σε τιμές κάτω της αγοράς, είτε τα διέλυε και προωθούσε τα ανταλλακτικά στη λεγόμενη μαύρη αγορά.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ενώ η αξία των αφαιρεθέντων οχημάτων αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων, όταν έκλεβαν με hi-teck τρόπο, τα οχήματα που είχαν στοχοποιήσει από πριν, τα μετέφεραν σε συνοικίες της Αττικής, όπου ζουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια! Αυτό για να τα σταθμεύουν πίσω από άλλα οχήματα παρόμοια και να μην κινείται κανενός κατοίκου των περιοχών αυτών η υποψία ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει, αφού οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από ίδιου τύπου πολυτελή οχήματα.

Είχαν κι έναν ακόμη λόγο να τα σταθμεύουν, πριν τα οδηγήσουν στο συνεργείο. Για να διαπιστωθεί αν σε κάποιο σημείο του οχήματος, ο ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει G.P.S σύστημα δηλαδή εντοπισμού της θέσης του οχήματος. Όταν βεβαιώνονταν ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, ένα μέλος της σπείρας, μετέφερε το όχημα στο συνεργείο και εκεί ανάλογα με τη ζήτηση αποφασιζόταν αν θα διαλυθεί σε ανταλλακτικά η θα πωληθεί με παραχαραγμένα στοιχεία κινητήρα, πλαστές πινακίδες κλπ.

Από αγγελίες αγόραζαν τρακαρισμένα

Μάλιστα για να εξασφαλίσουν νομότυπα στοιχεία των οχημάτων, έβλεπαν από τις αγγελίες τις πωλήσεις τρακαρισμένων, εντελώς κατεστραμμένων οχημάτων ίδιας μάρκας και τύπου, τα αγόραζαν και αντέγραφαν και τα περνούσαν έτσι στο υπό πώληση κλεμμένο αυτοκίνητο. Η οργάνωση αυτή, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της  Ασφάλειας Αττικής και τα μέλη της κατηγορούνται για  διακεκριμένες κλοπές οχημάτων.

Συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, έξι Έλληνες και δύο Αλβανοί υπήκοοι, μέλη της οργάνωσης. «Οι ανωτέρω», ανακοίνωσε η Ασφάλεια «είχαν συστήσει από αρχές του έτους 2019 εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν συστηματικά σε κλοπές πολυτελών αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Άλλοι έκλεβαν, άλλοι φρόντιζαν για πλαστές πινακίδες

Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας, εντόπιζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, ενώ άλλα μέλη φρόντιζαν να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα αφαιρεθέντα οχήματα και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια, είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών μερών τους. Διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.α.) ο οποίος χρησιμοποιείται από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγαν από το εξωτερικό.

Γύριζαν να πάρουν τον εξοπλισμό

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αφού εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν, επέστρεφαν είτε στις οικίες τους είτε σε χώρους – καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν. Ακολούθως μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής και αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο και ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS TRACKERS). Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο διαδίκτυο.

Σε περιοχές ευπόρων

Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές. Μετά την πάροδο 2-3 ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.

Επίσης, ορισμένα εξ αυτών, τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντα και στην συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος».

Οι αγγελίες

Για τις αγγελίες πώλησης κατεστραμμένων οχημάτων στο διαδίκτυο, η Αστυνομία αναφέρει:

«Μάλιστα αναζητούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων και αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».

Βρέθηκαν 38 ΙΧΕ-ΤΑ 23 κλεμμένα, 15 με πλαστά στοιχεία

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριάντα οχτώ 38 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων είκοσι τρία 23 κλεμμένα και δέκα πέντε 15 πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί σαράντα τέσσερις 44 κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων και δύο 2 κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων οχημάτων υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις