Κορονοϊός Αγγλία: Το βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός

PLUS

Κορονοϊός Αγγλία: Το βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελισάβετ Μαυρίδου

Κορονοϊός Αγγλία: Ακόμα και τους πιο δύσπιστους μπορεί να πείσει το βίντεο προσομοίωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο

28.05.2020 | 23:55

Κορονοϊός Αγγλία: Ακόμα και τους πιο δύσπιστους μπορεί να πείσει το βίντεο προσομοίωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει με τον πιο παραστατικό και λεπτομερή τρόπο το πώς μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άρα γιατί είναι η απαραίτητη η χρήση μάσκας σε αυτά.

Στο βίντεο, φαίνεται τι μπορεί να γίνει μέσα στο μετρό, αν κάποιος που είναι φορέας του ιού δεν φοράει μάσκα . Μιλώντας στον συνεπιβάτη του ο φορέας αυτός, όπως φαίνεται στο βίντεο, διασπείρει τον ιό και έτσι φαίνεται ότι ακόμα και ένα κρούσμα να υπάρχει σε ολόκληρο το βαγόνι αρκεί για να κολλήσει τους συνεπιβάτες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.

Κορονοϊός Αγγλία: Αρκεί μόνο ένα κρούσμα για να γίνει η ζημιά

Όπως φαίνεται και στο βίντεο προσομοίωσης, ειδικά στο μετρό μόνο ένα άτομο με κορονοϊό αρκεί για να τον μεταδώσει. Αν δεν φορά μάσκα, από την ομιλία του τα σταγονίδια εκτοξεύονται από το στόμα και τη μύτη και διαχέονται στον κλειστό, μικρό χώρο.

 

Εντυπωσιακές εικόνες  που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας του ιού

Λεπτομέρειες του νέου κορονοϊού που μέχρι πρότινος δεν είχαν αποδοθεί σε εικόνα, δείχνει ένα πρόσφατα δημοσιευμένο 3D βίντεο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το IFL Science, πρόκειται για βίντεο που δείχνει “με όση ακρίβεια είναι δυνατό” τον ιό, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτόν. Για να δημιουργήσουν τις εντυπωσιακές εικόνες, οι μοριακοί και υπολογιστικοί βιολόγοι από το βραβευμένο στούντιο βιοϊατρικής οπτικοποίησης Visual Science στράφηκαν σε δημοσιευμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Ξεκινώντας με τη γνωστή δομή και τα συστατικά του που είναι διαθέσιμα στην Protein Data Bank, μια διεθνή βάση δεδομένων που φιλοξενεί 3D δομικά δεδομένα βιολογικών μορίων όπως ιών, καθώς και πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων. Ζητήθηκε επίσης η γνώμη των ειδικών που εργάζονται με τη δομική ιολογία των κορονοϊών.

Τα κορονοϊκά σωματίδια είναι πλειομορφικά

Το σχήμα τους μπορεί να ποικίλει, αλλά γενικά έχουν περιγραφεί ως ωοειδή ή περίπου σφαιρικά σχήματα και κυμαίνονται μεταξύ 50 και 150 νανομέτρων. Τα φωτεινά χρώματα στην εικόνα δείχνουν τις πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από το ιικό γονιδίωμα, ενώ οι γκρίζες αποχρώσεις αντιστοιχούν σε δομές στα κύτταρα του ξενιστή που έχουν καταληφθεί από τον ιό.  Το μέσο σωματίδιο SARS-CoV-2 έχει περίπου 90 ακροδέκτες. Επίσης ορατή είναι η μεμβρανική πρωτεΐνη, η οποία διευκολύνει τη συναρμολόγηση του ιού και ουσιαστικά συγκρατεί τα πολλά μέρη του.

Δείτε ακόμη

Συνεχίζονται οι δολοφονίες θηλαστικών στο Αιγαίο
Ανανεώστε το σπίτι σας σε 3 απλά βήματα
Βοηθούν τα κλιματιστικά στη διάδοση του κορονοϊού;
Exit mobile version