Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος κορονοϊός: Πληρώνει τις διακοπές όσων μολυνθούν
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος κορονοϊός: Πληρώνει τις διακοπές όσων μολυνθούν

Κύπρος κορονοϊός: Ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει το κόστος των διακοπών όποιου επισκέπτη βγει θετικός στον κορωνοϊό μετά την άφιξη του στο νησί.

Κύπρος κορονοϊός: Η κυπριακή δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει το κόστος των διακοπών, όποιου επισκέπτη διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό μετά την άφιξη του στη Μεγαλόνησο για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πληρώσει διαμονή, φάρμακα και τρόφιμα για ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν μόνο το κόστος των δύο πτήσεων τους προς και από την Κύπρο, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κύπρο. Ο τουρισμός αντιπροσώπευε περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι, και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τους ταξιδιώτες το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Κύπρος καταγράφει 939 κρούσματα και 17 θανάτους από την COVID-19.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων, θα είναι διαθέσιμο και ένα ξενοδοχείο με 100 κλίνες μόνο για πιθανά κρούσματα μεταξύ τουριστών, καθώς και μερικά «ξενοδοχεία καραντίνας» για τις οικογένειες ή τους συνταξιδιώτες των ασθενών. Η Κύπρος σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα αεροδρόμια της στις 9 Ιουνίου για επισκέπτες από ορισμένες χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα. Οι αρχές θα ενημερώνουν τη λίστα εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία – που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς από τους ταξιδιώτες στην Κύπρο – πιθανότατα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο νησί της Μεσογείου τον Ιούλιο.

Κύπρος κορονοϊός: Η νέα δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση

Τη νέα δέσμη μέτρων εξήγγειλε σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τα νέα εργαλεία άντλησης φθηνού δανεισμού πέραν του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει επιδότηση πολύ μικρών, μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με 100 εκατ. ευρώ, σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και δανείων αυτοτελώς εργαζομένων για περίοδο 4 ετών και παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αντλήσει 300 με 400 εκατ. ευρώ από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι προς ενίσχυση της ανάκαμψης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν σε άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα, προωθείται νέο σχέδιο κινήτρων 6,3 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της συνδεσιμότητας.

Ενίσχυση εστίασης και τουρισμού

Ως προς την ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, για ενίσχυση της ρευστότητας δίδεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των χορηγήσεων του κράτους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων και ενοικίων των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανέρχεται ή ακόμα και θα υπερβεί τα περίπου 430 εκατ. εκατομμύρια ευρώ. «Είμαι αισιόδοξος πως με την σημερινή γενναιόδωρη στήριξη της κυβέρνησης, την εργατικότητα και το πείσμα που σας διακρίνει, θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Δείτε ακόμα

Η Boeing πετάει χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο, αλλά αρχίζει την παραγωγή των 737 MAX
Αναβρασμός στις ΗΠΑ μετά την “ωμή” δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
Ο Τραμπ υπογράφει εκτελεστική εντολή για τα social media – Αντίδραση Ζάκερμπεργκ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις