Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης συνέντευξη- εκλογές: Όχι στις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνέντευξη- εκλογές: Όχι στις εκλογές

Μητσοτάκης συνέντευξη- εκλογές: Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών παρά το γεγονός ότι δέχεται τέτοιες εισηγήσεις, ενώ για τον ανασχηματισμό δήλωσε ότι δεν είναι της παρούσης.

Μητσοτάκης συνέντευξη- εκλογές: Στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξε ούτε ένας πρωθυπουργός που να έχει προαναγγείλει είτε εκλογές , είτε ανασχηματισμό , οπότε όποιοι περίμεναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πράξει κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχουν διαβάσει ιστορία. Ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών παρά το γεγονός ότι δέχεται τέτοιες εισηγήσεις, ενώ για τον ανασχηματισμό δήλωσε ότι δεν είναι της παρούσης. Τον ανασχηματισμό λοιπόν ο πρωθυπουργός δεν τον απέκλεισε, άφησε όμως ανοιχτό το πότε θα αποφασίσει ο ίδιος να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα. Και είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει άμεσα αν και πολλοί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ καλοβλέπουν τις θέσεις των υπουργών και των υφυπουργών της κυβέρνησης.

Ο πρώτος λόγος είναι και ο πιο προφανής: η χώρα έχει μπει στον δρόμο της επανεκκίνησης και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο τουρισμού. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ρισκάρει στην δεδομένη χρονική στιγμή να αλλάξει υπουργούς που έχουν γνώση από πρώτο χέρι των κυβερνητικών κινήσεων το τελευταίο τρίμηνο και να χάσει έτσι πολύτιμο χρόνο στην πορεία προς την πλήρη κανονικότητα στο εμπόριο, τις μεταφορές, τις μετακινήσεις, την εστίαση και τον τουρισμό.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Μητσοτάκης συνέντευξη- εκλογές: Καμία απόφαση για δομικό ανασχηματισμό

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για έναν δομικό ανασχηματισμό δηλαδή για αλλαγές σε πρόσωπα κρίσιμων υπουργείων όπως είναι το οικονομικών, το Άμυνας, το Υγείας, το Παιδείας και των Εξωτερικών και του Τουρισμού. Σε όλα αυτά προσθέστε και το υπουργείο εργασίας που είναι δύσκολο να αλλάξει ηγεσία στην παρούσα φάση ιδιαίτερα μετά την δήλωση Μητσοτάκη ότι έρχονται νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο τρίτος λόγος είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες που κάθε πρωθυπουργός μετρά πολύ όταν πρόκειται να ανασχηματίσει το κυβερνητικό σχήμα. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όταν λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ήθελε αυτήν την χρονική περίοδο «εσωτερικές γκρίνιες »  από αυτούς που θα αποχωρούσαν σε έναν ανασχηματισμό ή από αυτούς που δεν θα υπουργοποιηθούν ενώ το περιμένουν.

Ανασχηματισμός παραδοχή αποτυχίας ή αλλαγή σχεδίων;

Ο τέταρτος λόγος είναι η αξιωματική αντιπολίτευση: ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας αλλά και της άρσης των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα άρθρωσης αντιπολιτευτικού λόγου. Ένας ανασχηματισμός ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν από την αντιπολίτευση ως «ομολογία αποτυχίας» σε κάποιους τομείς ή σε «ανάγκη διορθώσεων λόγω λαθών» όπως έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να δώσει τέτοιο ερέθισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επομένως και παρά το γεγονός ότι πολλά λέγονται και γράφονται , και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για ανασχηματισμό και παρά το γεγονός ότι κάποιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης αναμένουν με αγωνία, ο ανασχηματισμός μάλλον δεν θα γίνει πριν η οικονομία αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης , και πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ικανός να κάνει την έκπληξη , κάποιοι μάλλον θα περιμένουν αρκετά μέχρι να δουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Δείτε ακόμη

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Καυστικός Πέτσας για το “Μένουμε όρθιοι ΙΙ”: Μένει ίδιος ο Τσίπρας, αγκαλιά με το “λεφτόδεντρο”
Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις