Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση προκαταβολής φόρου 2020 παραδείγματα: Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020 παραδείγματα: Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερα

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020 παραδείγματα: Εάν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο είναι πάρα πολλές, το ποσοστό της μείωσης δεν θα φθάσει στο 50% αλλά θα περιοριστεί στο 30%.

Μείωση προκαταβολής φόρου 2020 παραδείγματα: Τα ακαθάριστα έσοδα του διαστήματος Μαρτίου, Απριλίου και Μαρτίου θα κρίνουν το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από το μέτρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση των ακαθάριστων εσόδων άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί για τις περισσότερες μέχρι το τέλος του 2020.

Το όριο μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα αποτελέσει και τον σημαντικότερο παράγοντα καθώς θα κρίνει πόσες επιχειρήσεις θα τύχουν του ευεργετήματος της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και του ύψους της μείωσης. Εάν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο είναι πάρα πολλές, το ποσοστό της μείωσης δεν θα φθάσει στο 50% αλλά θα περιοριστεί στο 30%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

-Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο .Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.

-Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης έχει μπει στο 20% για να μπορέσει κάποια επιχείρηση να ενταχθεί στο μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Πάντως και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Όπως προκύπτει από σχετική νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 255 μπορεί να ζητήσει με αίτηση της τη μείωση της προκαταβολής. Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:

Α.Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Β.Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Γ.Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.

Το παράδειγμα

Έστω μια επιχείρηση ότι είχε κέρδη το 2018 και το 2019 ύψους 50.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ανέρχεται στα 12.000 ευρώ, όσο ήταν και η προκαταβολή που είχε δώσει η επιχείρηση για το 2019. Άρα επί της ουσίας ο φόρος μηδενίζεται φέτος και καλείται να πληρώσει μειωμένη προκαταβολή φόρου για το 2020 κατά 50%. Δηλαδή θα καταβάλει στο Δημόσιο 6.000 ευρώ.

Το 2021 η ίδια επιχείρηση στην περίπτωση που έχει μείωση κερδών κατά 20% ο φόρος θα ανέλθει στα 9.600 ευρώ. Από το προηγούμενο έτος είχε καταβληθεί προκαταβολή φόρου 6.000 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία 3.600 ευρώ (9.600-6.000 ευρώ) καθώς και την προκαταβολή φόρου για το 2022 που θα ανέλθει στα 9.600 ευρώ. Συνολικά θα καταβάλει 13.200 ευρώ. Εφόσον όμως η επιχείρηση έχει μείωση κερδών 40% το ποσό που θα καταβληθεί (φόρος και προκαταβολή φόρου) θα περιορισθεί στα 8.400 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις