Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άνοιγμα δημοτικών σχολείων απόφαση: “Ναι” και από Μητσοτάκη, Δευτέρα η ανακοίνωση
ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων απόφαση: “Ναι” και από Μητσοτάκη, Δευτέρα η ανακοίνωση

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων απόφαση: Στο Μαξίμου μόλις λάβουν την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συσκέψεις.

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων απόφαση: Το οριστικό ναι των λοιμωξιολόγων αναμένει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου τη Δευτέρα να ανακοινώσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου. Στο Μαξίμου μόλις λάβουν την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συσκέψεις ενόψει των τελικών δηλώσεων για την έναρξη των μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μετά από περίπου 2,5 μήνες. Ο πρωθυπουργός ακούγοντας τον Σωτήρη Τσιόδρα που ήταν ο πρώτος που τάχθηκε δημόσια υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών και βλέποντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ήταν την άποψης πως θα πρέπει οι μικροί μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματα τους. Ωστόσο περίμενε την άποψη των ειδικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα ανάψει ομόφωνα το “πράσινο” φως για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, καθώς φαίνεται να έχουν καμφθεί και ορισμένες εντάσεις που υπήρχαν πριν από μερικές ημέρες. Άλλωστε η θετική εικόνα που υπάρχει μετά την επιστροφή στα θρανία των μαθητών του λυκείου και του γυμνασίου, καθώς δεν υπήρξε διασπορά της νόσου, επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι κίνδυνοι είναι σαφώς λιγότεροι σε σχέση που υπήρχαν πριν από μερικές μέρες.

Η καλή εικόνα και οι υψηλές θερμοκρασίες

Η συνεχής φθίνουσα πορεία της νόσου και οι καλές καιρικές συνθήκες είναι οι δύο βασικοί λόγοι που οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν στο άνοιγμα των δημοτικών. Στον αντίποδα παραμένει η δυσκολία να μπορέσουν οι μικροί μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται. “Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές” δήλωσε ο Νίκος Σύψας στο “Open”.

Παράταση σχολικού έτους

Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν όπως όλα δείχνουν την 1η Ιουνίου αυτό σημαίνει πως το σχολικό έτος που κανονικά θα έληγε στις 10 Ιουνίου θα παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως είναι ήδη γνωστό δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις για την Ε και ΣΤ’ δημοτικού, ενώ το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει πιθανότατα την 1η Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τα παιδιά να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό τον δεύτερο γύρο της νόσου το Φθινόπωρο. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιστρέφουν στα θρανία, αλλά υπάρχει και ο ψυχολογικός τομέας καθώς αρκετά παιδιά είναι κλεισμένα στο σπίτι του για περίπου 2,5 μήνες μακριά από τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους γεγονός που τα επηρεάζει αρνητικά.

Μέτρα: Με οδηγό το λύκειο και το γυμνάσιο

Τα μέτρα προστασίας που αναμένεται να ανακοινωθούν θα είναι σχεδόν ίδια με εκείνα που ισχύουν ήδη στα γυμνάσια και τα λύκεια. Τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, ενώ θα δημιουργηθούν υπο-τμήματα, προκειμένου να μην υπάρχουν μέσα στην αίθουσα περισσότερα από 15 άτομα. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ο ανώτατος αριθμός εντός τάξης τα 15 άτομα. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Επίσης θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα έτσι ώστε τα διαλείμματα να είναι διαφορετικά για να μην υπάρχει συνωστισμός στα προαύλια. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Τα πρώτα στοιχεία για την προσέλευση των μαθητών

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του παρατηρητήριο για τον Covid-19 για την οποία επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού η προσέλευση των μαθητών του λυκείου είναι χαμηλή και φτάνει το 42% γεγονός που οφείλεται κυρίως στους μαθητές της Γ΄ λυκείου που παραδοσιακά λίγες ημέρες πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις απουσιάζουν από τις αίθουσες. Αντιθέτων στο Γυμνάσιο η προσέλευση φτάνει το 76%. Εντονότερη προσέλευση εντοπίζεται στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και η χαμηλότερη στην Αττική και τη Δυτική Ελλάδα για το σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γώγος για άνοιγμα δημοτικών σχολείων

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Τι είπε σήμερα ο Πέτσας στον Αυτιά

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τις τουρκικές προκλήσεις και τη στήριξη των επιχειρήσεων μίλησε στον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία, μετά την εισήγηση των ειδικών. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και το σχέδιο στήριξής τους, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει μέρος του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που είδαν μείωση του τζίρου τους μεγαλύτερη από 20%. «Εντασσόμενοι στο πρόγραμμα συνεργασία και σε άλλες ρυθμίσεις δεν θα κάνουν απολύσεις και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.» Στη συνέχεια, είπε: «Προσδοκούμε γρήγορη ανάκαμψη. Πράγματα που τα είχαμε για τέλη Ιουνίου μπορεί να γίνουν γρηγορότερα αν συνεχίσουμε έτσι. Τα κρούσματα είναι μονοψήφια και βοηθούν την άρση και άλλων μέτρων.»

Στο ερώτημα για εκλογές ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας». Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ο κ. Πέτσας είπε ότι έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό θα κάνουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις