Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Βοηθήστε τον οργανισμό σας

PLUS

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Βοηθήστε τον οργανισμό σας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρκέλλα Καλφοπούλου

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά, αποφύγετε συμπτώμτα αφυδάτωσης.

22.05.2020 | 11:09

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή μας. Έτσι θα αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Κάθε οργανισμός ο οποίος είναι ζωντανός, χρειάζεται νερό για να ζήσει. Είναι, ίσως το μοναδικό στοιχείο που μπαίνει στον οργανισμό μας και δεν δίνει ενέργεια, δηλαδή θερμίδες. Παράλληλα προσφέρει όλα τα πολύτιμα του στοιχεία. Το αίσθημα της δίψας, αποτελεί σαφώς μια ένδειξη των επιπέδων υδάτωσης. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε νερό. Ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης.

Ένας επιπλέον δείκτης εκτίμησης είναι και το χρώμα των ούρων. Όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού.Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται και από τις δραστηριότητες αλλά και από το είδος της τροφής. Έτσι οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, καθώς αυξάνουν τις απώλειες του. Τα παιδιά χρειάζονται άφθονο νερό, ειδικά αν είναι πολύ δραστήρια. Για όσους ακολουθούν άσκηση υψηλής έντασης και για πολύ ώρα, τα αθλητικά ποτά με λίγη ζάχαρη και νάτριο, αποτελούν μια καλή λύση.

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία

Τα άτομα άνω των 50 πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό όχι μόνο όταν διψάνε. Το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σε μακροχρόνια βάση από ήπια αφυδάτωση χωρίς να το ξέρουν. Για να παραμένετε λοιπόν επαρκώς ενυδατωμένοι και να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού πρέπει να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας και πριν να αισθανθείτε δίψα. Προτιμήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης, αποφεύγοντας ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες.

Ενυδάτωση το καλοκαίρι: Καταναλώστε φρούτα

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες. Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής. Έχετε μαζί σας νερό όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους ή/και εκτίθεστε στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Δείτε ακόμα

Αναδιοργανώστε τη ντουλάπα σας έξυπνα
Ασφαλές και γρήγορο μαύρισμα
15 ιδέες για υγιεινά παραστρατήματα!
Exit mobile version