alphafreepress.gr / PLUS / Αρκουδάκι στο Μικρό Πάπιγκο: Ζει με τους κατοίκους
PLUS

Αρκουδάκι στο Μικρό Πάπιγκο: Ζει με τους κατοίκους

Αρκουδάκι στο Μικρό Πάπιγκο: Κάνει επισκέψεις σε κήπο σπιτιού για να τραφεί με ρίζες συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων και του σκύλου τους.

Αρκουδάκι στο Μικρό Πάπιγκο: Αισθητή έχει κάνει τον τελευταίο μήνα την παρουσία του ένα αρκουδάκι, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφίες κατοίκων. Το αρκουδάκι κάνει επισκέψεις σε κήπο σπιτιού για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτού. Για ανεξήγητο λόγο δεν δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων, αλλά και του σκύλου τους. Η συμπεριφορά αυτή του ζώου, πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας του. Σε συνδιασμό με τη σχετική απειρία του ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους. Αυτό αναφέρουν σε κοινό Δελτίο Τύπου εξέδωσαν όλοι οι εταίροι του έργου LIFE ΑRCPROM και η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επηρεάζεται από τις νέες συνθήκες, που προέκυψαν έστω και παροδικά, από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισής του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM. Η ενέργεια αυτή θα πραγματοποιηθεί έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και να λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

 

Αρκουδάκι στο Μικρό Πάπιγκο: Συνύπαρξη ανθρώπου – αρκούδας

Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης, ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας της Β. Πίνδου. Των Πρεσπών, της Οροσειράς Ροδόπης και σε ένα της Ιταλίας στη Majella. Εταίροι του έργου είναι οι φορείς διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια ,της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και WWF Ιταλίας. Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο LIFE ARCPROM καλείται να διαχειριστεί. Σε συνεργασία πάντα, με την δασική υπηρεσία. Πέρα από τα περιστατικά που χρήζουν ειδικής διαχείρισης από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση κανόνων.

Κανόνες για την αποφυγή ατυχημάτων

Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών. Γενικά ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα. Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας. Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους. Θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα. Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους. Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου – αρκούδας: δεν τρέχουμε, μένουμε ακίνητοι, δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά, οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.

Δείτε ακόμα

Εφτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες των περιορισμών
O Zούκερμπεργκ τα αλλάζει όλα
Ένα καλοκαιρινό πρωινό που θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες