Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Οι 5 καλύτερες σειρές του Netflix: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι 5 καλύτερες σειρές του Netflix: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι 5 καλύτερες σειρές του Netflix: Για όλους εμάς που το "μένουμε σπίτι", ακόμα και μετά την καραντίνα, απόκτησε άλλο νόημα από τότε που ανακαλύψαμε την πιο δημοφιλή διαδυκτιακή ταινιοθήκη.

Οι 5 καλύτερες σειρές του Netflix: Για όλους εμάς που το “μένουμε σπίτι”, ακόμα και μετά την καραντίνα, απόκτησε άλλο νόημα από τότε που ανακαλύψαμε την πιο δημοφιλή διαδυκτιακή ταινιοθήκη. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να είσαι στη δουλειά, στη βόλτα με φίλους και να σκέφτεσαι “τι καινούργιο να έχει ανέβει στο Netflix σήμερα”. Η διαδκτυακή ταινιοθήκη που έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά πλέον, ήρθε για να μείνει. Μας κράτησε συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τα ζεστά ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά βράδια και την καραντίνα. Πολύς κόσμος γνωρίζει το Netflix αρκετό καιρό, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εν μέσω καραντίνας βρήκανα την παρηγοριά τους παρακολουθώντας σειρές και ταινίες που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα σχεδόν. Πάμε να δούμε με τη σείρα τις 5 καλύτερες σειρές του Netflix.

5.

Δίκαια κατέχει μια από τις πέντε must see σειρές του Netflix. Καθόλου τυχαίο το ότι η παραγωγή που καθιέρωσε την διαδικτυακή πλατφόρμα ως προορισμό για ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές ήταν αυτή. Νοσταλγικά eighties, μια παρέα παιδιών αναγνωρίσιμη απ’ όσους τα ζήσαμε τα eighties, η σωστή δοσολογία επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, πολύ καλή σκηνοθεσία και σωστός ρυθμός, αποτελεσματικές ερμηνείες, υπέροχη μουσική. Πώς θα μπορούσε να μην επιτύχει αυτό το κοκτέιλ; Ενδεικτικό του πόσο καλοστημένο και καλογραμμένο, ωστόσο, είναι το Stranger Things δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι, σε τρεις σεζόν ήδη, δεν έχει πλατυάσει και γνωρίσει πτώση στην ποιότητά του. Σπάνιο όσο και η ίδια η παραγωγή – γι’ αυτό και συστήνεται ως μία από τις πρώτες για θέαση από τους “νέους πελάτες” της Netflix.

4. Ozark

Καμία άλλη παραγωγή δεν συρρίκνωσε την αμφισημία της εγκληματικότητας, την απατηλή απλοϊκότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα και την επιβίωση ως κίνητρο με κάθε κόστος από αυτήν την ατμοσφαιρική, συχνά βαριά και αργή, αλλά απαράμιλλα προσωπική και υποβλητική σειρά. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, ο Jason Bateman στον βασικό ρόλο – και με μεγάλη εμπλοκή στην όλη παραγωγή – άψογος, οι υποστηρικτικοί ηθοποιοί πολύ καλοί στις δικές τους ερμηνείες, η σκηνοθεσία εξαιρετική, η συνοδευτική μουσική υπέροχη. Ο ρυθμός του δεν είναι για όλους, και κάποια σεναριακά νήματα δεν καταλήγουν να έχουν την σημασία που αρχικά τούς δίνεται, μα το Ozark παραμένει ποιοτική τηλεόραση στα χρόνια του εύπεπτου και οι θεατές που αναζητούν κάτι περισσότερο ενδοσκοπικό θα το εκτιμήσουν.

3. Sherlock

Η εκμοντερνισμένη βρετανική εκδοχή του Sherlock Holmes – κι όχι η αμερικανική που έχει αρετές μα ελάχιστη ψυχολογική διάσταση – ενσαρκωμένου από τον “πάει γάντι” Benedict Cumberbatch παραμένει μία από τις κορυφαίες νεότερες παραγωγές του BBC. Το σύγχρονο σκηνικό φιλοξενεί έξυπνα τις υποθέσεις που ο εκκεντρικός Holmes επιδιώκει να διαλευκάνει, ο Martin Freeman σε ρόλο “ανθρώπινου αντίβαρου” λειτουργεί αποτελεσματικά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ή/και κακοποιοί έχουν αξία περισσότερη απ’ ότι σε άλλες σειρές του είδους. Κάθε σεζόν είναι μικρή σε διάρκεια και δεν ξέρουμε πότε (ή αν) θα επιστρέψει πλέον ο Doctor Strange ως Sherlock, όμως προτρέπουμε το κοινό να απολαύσει τις πρώτες και να… ελπίζει μαζί μας για το δεύτερο!

2. Mindhunter

O ορισμός σχεδόν του αστυνομικού θρίλερ κατορθώνει κάτι μοναδικό: παρακολουθώντας κανείς τους πρωταγωνιστές ν’ αναζητούν τα ψυχολογικά κίνητρα σε κατά συρροή δολοφόνους, παρακολουθεί και τους πρώτους σε άβολη ψυχολογική ανάλυση και, μέσα από όλο αυτό, τον εαυτό του να μην μένει αμέτοχος σε αυτήν. Το Mindhunter είναι γραμμένο πανέξυπνα, οι διάλογοί του είναι κυριολεκτικά υποδειγματικοί, η ατμόσφαιρά του όσο υποβλητική οφείλει παραμένοντας ρεαλιστική και τα του τεχνικά στοιχεία κορυφαία.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι άψογοι στους ρόλους τους, όμως “την παράσταση κλέβουν” συγκεκριμένοι ψυχοπαθείς δολοφόνοι (no spoilers), η συχνά ευρηματική κινηματογραφία και φωτογραφία, αλλά και η συνοδευτική μουσική. Καμία έκπληξη η εμπλοκή του David Fincher στην σκηνοθεσία πολλών επεισοδίων: αν δεν ήταν σειρά της Netflix, θα ήταν άνετα δική του ταινία… και αυτό μιλά από μόνο του.

1. Peaky Blinders

Ένα καλοφτιαγμένο και στιβαρό δράμα εποχής του BBC, που περιγράφει την ιστορία μιας οικογένειας γκάνγκστερ από το 1919. Διαδραματίζεται στην παραγκούπολη μιας εκτός νόμου γειτονιάς του μεσοπολεμικού Μπέρμιγχαμ. Έχει ένα από τα καλύτερα soundtracks που έχεις ακούσει σε τηλεοπτική σειρά, στο οποίο περιλαμβάνονται τραγούδια των Nick Cave, Artic Monkeys, PJ Harvey, White Stripes και Radiohead. Στις ταραγμένες κοινωνικά και πολιτικά μέρες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Shelby, συνθέτει τη σφοδρότερη συμμορία της πόλης, τους Peaky Blinders. Έχοντας πάρει την ονομασία τους από την πρακτική να ράβουν λεπίδες ξυραφιού στις κορυφές των καπέλων τους.

Οι Peaky Blinders βγάζουν χρήματα από αγώνες παράνομου στοιχήματος, την παροχή προστασίας και τις ληστείες. Το αφεντικό τους, ο Tommy (Cilian Murphy, «Inception») είναι ο πιο αδίστακτος από όλους, αλλά η ηγεσία του θα τεθεί σε δοκιμασία, καθώς η δράση της συμμορίας μπαίνει στο στόχαστρο του επιθεωρητή Chester Campbell (Sam Neill). Άλλα μέλη της οικογένειας των Shelby υποδύονται οι Helen McCrory (που βραβεύτηκε για το ρόλο της στο Fipa στο Μπιαρίτζ), Paul Anderson («Η Επιστροφή») και Joe Cole («Το Μυστικό στα Μάτια τους»), ενώ αρχηγούς άλλων συμμοριών υποδύονται από τον δεύτερο κύκλο κι έπειτα ο Tom Hardy και ο Noah Taylor («Game of Thrones»).

Δείτε ακόμα

Είχε προβλέψει το σίριαλ του Netflix την πανδημία του κορονοϊού;
Ο Μέγας Αλέξανδρος έρχεται στο Netflix – Οι λεπτομέρειες για την πολυαναμενόμενη σειρά
Το La Casa de Papel, είναι πιο ψαγμένο από όσο νομίζαμε – Κι όμως, το θησαυροφυλάκιο πλημμυρίζει!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις