alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί μαραίνονται τα φυτά: Μυστικά για να διατηρηθούν ζωντανά
PLUS

Γιατί μαραίνονται τα φυτά: Μυστικά για να διατηρηθούν ζωντανά

Γιατί μαραίνονται τα φυτά: Έτσι θα διατηρήσεις τα φυτά σου φρέσκα, θαλερά και λουλουδιασμένα

Γιατί μαραίνονται τα φυτά: Το να τα διατηρήσει κανείς ζωντανά τα φυτά του δεν είναι εύκολη υπόθεση! Και αναπόφευκτα έρχεται το ερώτημα, ‘τι κάνω λάθος;’. Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω το φυτό μου τόσο λαμπερό και λουλουδιασμένο όσο όταν το αγόρασα; Κλασική περίπτωση: βλέπουμε ένα φυτό λουλουδιασμένο σ’ ένα κατάστημα κήπου, σπεύδουμε να το αποκτήσουμε, διατηρείται σε αυτή την κατάσταση για κάποιες ημέρες και μετά αρχίζει σιγά σιγά η… καθοδική του πορεία. Και εκεί δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα: Μα γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας; Από τις πιο κλασσικές απορίες, μπροστά σε κιτρινισμένα και μαραζωμένα φυτά και λουλούδια που ρίχνουν τα φύλλα και τα άνθη τους και που γενικώς μόνο υγιή δεν μοιάζουν.

Έτσι, τα λουλούδια μειώνονται, το φυτό χάνει σταδιακά την αρχική του λάμψη και συνήθως σταθεροποιείται σε μία ‘μεσαία’ κατάσταση που όμως δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Αυτή δηλαδή που μας έκανε να το αποκτήσουμε. Τα φυτά, χρειάζονται πειθαρχία – δεν υπάρχουν συγκεκριμένα «κόλπα» ή ένας τρόπος για να παραμείνουν υγιή. Τα φυτά σε ένα σπίτι  προσφέρουν ομορφιά και οξυγόνο. Για να παραμείνουν ζωντανά παίζουν ρόλο παράγοντες όπως το φως, η θέση, το νερό, το χώμα, η γλάστρα – και φυσικά, κάθε φυτό είναι διαφορετικό, με διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, αν βλέπετε πως ένα (ή παραπάνω) από τα φυτά σας στο σπίτι έχουν αρχίσει να «πεθαίνουν», υπάρχουν μερικοί τρόποι να καταλάβετε το γιατί και να τα σώσετε:

Γιατί μαραίνονται τα φυτά: Υπερβολικό πότισμα

Αν τα φύλλα του φυτού σας έχουν γίνει κίτρινα, το χώμα είναι υγρό και βλέπετε να αναπτύσσονται μύκητες στη βάση, τότε το ποτίζετε παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Αν το φυτό σας ανήκει στους κάκτους ή τα παχύφυτα, βάλτε τα στον ήλιο που θα το στεγνώσει γρήγορα. Σταματήστε να το ποτίζετε για περίπου μία βδομάδα και μετά ξεκινήστε ξανά, σύμφωνα με το πόσο νερό χρειάζεται. Φυτά όπως οι φτέρες χρειάζονται υγρασία για λίγο και όταν βλέπετε πως το χώμα τους στεγνώνει, ποτίστε τα ξανά αμέσως.

Λιγοστό πότισμα

Αν τα φύλλα δείχνουν πεσμένα και πέφτουν, αυτό σημαίνει πως δεν ποτίζετε το φυτό σας όσο θα έπρεπε. Στόχος είναι το νερό να μοιράζεται ισάξια στο χώμα και να το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς πριν το ξαναποτίσετε. Επίσης, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά, οπότε χρειάζονται χλιαρό νερό, όχι παγωμένο ή πολύ ζεστό. Συνήθως ένα φυτό χρειάζεται περίπου το ένα τέταρτο ως το ένα τρίτο του όγκου της γλάστρας.

Περισσότερο ή λιγότερο φως

Όταν το φως του ήλιου περνά μέσα από το παράθυρο, συνήθως δεν δημιουργεί μεγάλη ζημιά στα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν φυτά, όπως οι φτέρες, που προτιμούν λιγότερο φως και μπορεί να καούν, αν βρίσκονται κάτω από τον ήλιο για πολλή ώρα. Ένα σημάδι πως καίγονται είναι τα αποχρωματισμένα φύλλα. Τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο φως μπορεί να προσπαθούν να επεκταθούν προς την πηγή φωτός ή να αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα τους. Γενικότερα, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται μεσαίο ως αρκετό φως.

Ποσότητα λιπάσματος

Αν έχετε βάλει πολύ λίπασμα στο φυτό σας, τότε ενδεχομένως οι άκρες των φύλλων ή ολόκληρα τα φύλλα να γίνουν καφέ ή μαύρα και μετά να πέσουν τελείως, πολύ γρήγορα. Πολύ λίγο λίπασμα σημαίνει πως το φυτό απλά θα σταματήσει να μεγαλώνει. Προσθέστε ακριβώς το λίπασμα που χρειάζεται το είδος του φυτού, και όχι παραπάνω.

Μικρή γλάστρα

Μερικές φορές ένα φυτό μπορεί να μη μεγαλώνει επειδή βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα για το μέγεθός του. Όταν αγοράζετε ένα φυτό σε πλαστική γλάστρα, χρειάζεται αμέσως μεταφύτευση. Ο όγκος του φυτού χρειάζεται να είναι δύο τρίτα πάνω από το χώμα και ένα τρίτο κάτω από το χώμα. Επίσης, το χώμα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά κάτω από εκεί που ξεκινάει η γλάστρα, έτσι ώστε το νερό να μένει για λίγο πάνω στο χώμα, πριν απορροφηθεί.

Υγρασία

Ο ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στα φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φυτά σας χρειάζεται να βρίσκονται μακριά από καλοριφέρ, σόμπες, air condition και αεραγωγούς. Αν έχετε αφυγραντήρα, τότε μπορείτε να τα βάλετε κοντά τους. Αν όχι, μπορείτε να τα ψεκάζετε με νερό πολύ συχνά.

Ζωύφια

Κάποια ζωύφια μοιάζουν με μικροσκοπικές μπάλες βαμβακιού. Κάποια άλλα έχουν τη συνηθισμένη μορφή ζωυφίων. Αν παρατηρήσετε πως το φυτό σας έχει πάνω κάποιο είδος ζωυφίων, καθαρίστε το με χλιαρό νερό και σκουπίστε το, έτσι ώστε να απομακρύνετε όσα πιο πολλά μπορείτε. Μετά, ψεκάστε το με ένα σπρέι με εντομοκτόνο (αναζητήστε το κατάλληλο) και προσέξτε να μην ψεκάσετε κάτω από τα φύλλα ή στις σχισμές τους.

Αν το φυτό σας είναι καφέ ή μοιάζει να έχει πεθάνει, μάλλον τείνει προς το δεύτερο. Κάποια φυτά, όπως ο φίκος-λιράτα, μπορούν να επανέλθουν, ακόμα κι αν δείχνουν πως έχουν πεθάνει. Δώστε τους πολύ φως, λίγο λίπασμα και νερό όταν στεγνώνουν και μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με φυτά όπως ο πόθος και το φιλόδεντρο, αν έχει μείνει κάποιο κοτσάνι.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε ένα φυτό στην κατάσταση που το αγοράσαμε. Πάντα, φρέσκο, θαλερό και λουλουδιασμένο. Γιατί ειδικά τα λουλούδια, περνούν τον πρώτο σύντομο καιρό της ζωής τους στο φυτώριο και το κατάστημα κήπου και το μεγαλύτερο παρέα μας. Που σημαίνει σ’ ένα περιβάλλον πολύ λιγότερο ‘προστατευμένο’ και με κάποιον που έχει πολύ λιγότερες γνώσεις για την περιποίησή τους.

Άρα είναι μάλλον λογικό να μην βρίσκονται για μεγάλο διάστημα στην ίδια κατάσταση με αυτή που τ’ αγοράσαμε. Από την άλλη όμως εάν ακολουθήσουμε τα παραπάνω tips ή έστω τα περισσότερα από αυτά, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τ’ απολαύσουμε σε καλή κατάσταση και για περισσότερο καιρό.  Άλλωστε, ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχει το πραγματικό μεράκι για τον κήπο είναι η σωστή και συνεχής ενημέρωση για την περιποίηση που χρειάζονται τα φυτά μας

Δείτε ακόμη

Ζώδια: Προβλέψεις για την Πέμπτη 21/5
Τι ευθύνεται για την λύπη μετά το σεξ
Κορωνοϊός και διατροφή: Επιστροφή στη καθημερινότητα συνεπάγεται επιστροφή στη σωστή διατροφή.