alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τι θα πει ο Μητσοτάκης σήμερα: Διάγγελμα πρωθυπουργού – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Τι θα πει ο Μητσοτάκης σήμερα: Διάγγελμα πρωθυπουργού – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Τι θα πει ο Μητσοτάκης σήμερα: Στόχος να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης σήμερα: Το σχέδιο για την στήριξη του τουρισμού θα παρουσιάσει στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός αρχικά θα μιλήσει για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις χώρες από την πανδημία, αλλά και για την ύφεση που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει. Ωστόσο, η ανάκαμψη που θα ξεκινήσει το 2021 θα αλλάξει το σκηνικό.

Παράλληλα θα αναφερθεί στο σημαντικό πλήγμα που έχει ήδη υποστεί ο τουρισμός που αποτελεί την βαριά βιομηχανία για την χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει την στρατηγική του για τη διάσωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Στην συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

MRB: Douuble score για Μητσοτάκη, “γεμάτοι” ελπίδα οι Έλληνες

Φορολογικά κίνητρα και ρευστότητα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές από το 24% στο 13%, αναστολή του τέλος διανυκτέρευσης, επιδότηση ξενοδοχειακών μονάδων ανάλογα με τις κλίνες που θα χρησιμοποιήσουν, επίδομα για τους εργαζομένους και μετά το τέλος της σεζόν, στήριξη των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και επέκταση του κοινωνικού τουρισμού μέχρι τον Οκτώβριο. Παράλληλα θα επιδοτηθούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές για τα δρομολόγια προς τα ακριτικά νησιά προκειμένου να διορθωθεί η ζημιά καθώς τα πλοία θα ταξιδεύουν λόγω της νόσου με πληρότητα 50%.

Μέτρα προστασίας

Επίσης θα ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Σε κάθε τουριστική περιοχή θα υπάρχει ξενοδοχείο αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα. Σε κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υπάρχει γιατρός, ενώ θα ενισχυθούν και τα κέντρα υγείας των νησιών, τα οποία χωρίζονται, σε μικρή, μεσαία και μεγάλη επικινδυνότητα, ανάλογα με το πόσο ενισχυμένες είναι οι δομές που υπάρχουν. Παράλληλα τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες θα αλλάζουν καθημερινά, το πρωινό θα σερβίρεται σε μπουφέ αλλά οι πελάτες θα κατεβαίνουν σταδιακά στην αίθουσα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ κανόνες θα υπάρξουν και για την λειτουργία της πισίνας.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αεροδρόμια και ξενοδοχεία

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 10 Ιουνίου θα πάρουν σειρά τα εποχιακά καταλύματα, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα άνοιγαν την 1η Ιουλίου. Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην χώρα μας έκαναν τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσουν 20 μέρες νωρίτερα.

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αρχίσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το μόνο που απομένει είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την άφιξη των τουριστών που θα έρθουν από χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό.

Ενίσχυση οδικού τουρισμού

Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενίσχυση του οδικού τουρισμού καθώς βλέπει πως οι τουρίστες αποφεύγουν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο και επιλέγουν ως μέσο το αυτοκίνητο που θεωρείται υγειονομικά πιο ασφαλές. Στην Ελλάδα, άλλωστε, σχεδόν τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται οδικώς την χώρα μας επιλέγοντας κυρίως τη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα υπάρχουν συνομιλίες προκειμένου να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες με χώρες που έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ και την Αυστρία.

Άλλωστε στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της Ελλάδας της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ρουμανίας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουνίου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την άφιξη των τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες με την συμπλήρωση μιας απλής βεβαίωσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων κρατών.

Σχέδιο για στήριξη στην εργασία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της εργασίας. Γι’ αυτό, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πηγές, αυτό προβλέπει την επιδότηση του μειωμένου χρόνου εργασίας κατά 60%. Δηλαδή, σε περίπτωση που σε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με αμοιβή 1.000 ευρώ μετατραπεί η σύμβασή του σε εκ περιτροπής με τη μισή αμοιβή, θα χρηματοδοτηθεί ένα ποσοστό των χρημάτων που χάνει από το κράτος και αντί 500 ευρώ θα λαμβάνει 800 ευρώ.

Επίσης σχεδιάζεται η πριμοδότηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όταν αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου θα καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης δεν θα προβεί σε απολύσεις. Για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση κονδύλια του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα ενταχθούν οι δαπάνες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σχεδιάζεται και πρόγραμμα με επιταγές εργασίας με τις οποίες θα πριμοδοτούνται οι νέες θέσεις απασχόλησης αντί της ανεργίας.