Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ταμείο ανάκαμψης – κορονοϊός: Κοινός δανεισμός χωρίς ευρωομόλογα η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Ταμείο ανάκαμψης – κορονοϊός: Κοινός δανεισμός χωρίς ευρωομόλογα η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν

Ταμείο ανάκαμψης - κορονοϊός: Σύμφωνα με την γαλλογερμανική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα δίνει ως βοήθεια στα κράτη – μέλη που πλήττονται από την κρίση.

Ταμείο ανάκαμψης – κορονοϊός: Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου, προσωρινού και στοχευμένου Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, για τον οποίο είπαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί, τα επόμενα χρόνια. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διαθέτει 500 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από τον κορονοϊό. Ο δύο ηγέτες πρότειναν επίσης η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει το Ταμείο μέσω δανεισμού στο όνομα της Ε.Ε. Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τόνισαν ότι μία ταχεία συμφωνία επί των εν λόγω προτάσεων είναι απαραίτητη.

Επιχορηγήσεις, όχι δάνεια

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Ταμείο ανάκαμψης: Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την “εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας” για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, “για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη” στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε το σχέδιο συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισηγήθηκαν Γερμανία και Γαλλία με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και ευπρόσδεκτες», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις