Κορονοϊός Ελλάδα: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός Ελλάδα: Οι επτά ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι επιβάτες της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους στο πλοίο.

19.05.2020 | 23:57

Κορονοϊός Ελλάδα: Ειδικό ερωτηματολόγιο πριν από την επιβίβασή τους στα πλοία, θα πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες, που θα πρόκειται να πραγματοποιήσουν ταξίδι, διάρκειας μεγαλύτερης των τριάντα λεπτών, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19. Ανάλογο ερωτηματολόγιο, στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται για τα ταξίδια με πλοία της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να συμπληρώνουν, αντίστοιχα, τόσο οι επιβάτες, όσο και τα μέλη του πληρώματος, των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδας – Ιταλίας).

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να τα προμηθευτούν, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, προς το παρόν για την Κρήτη και από τις 25 Μαΐου, αν όλα πάνε καλά, και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr). Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, όπως έγινε επισήμως γνωστό, θα παραδίδονται από τους επιβάτες, κατά την επιβίβαση τους, σε μέλη του πληρώματος του πλοίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό, τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Για δύο μήνες θα τηρείται το ερωτηματολόγιο

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR). Εξάλλου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέχει αναλυτικά οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών (πλην των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων), μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Μια ώρα πριν οι επιβάτες στο λιμάνι

Παρακαλούνται πολύ, αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι επιβάτες της ακτοπλοΐας να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησης του ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

Αναλυτικά οι 7 ερωτήσεις

Για την ενημέρωση των αναγνωστών του alphafreepress.gr παρατίθενται στη συνέχεια τα επτά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι επιβάτες, πριν επιβιβαστούν σ αυτό.

  1. Έχετε τώρα η είχατε εσείς η οποιοδήποτε προαναφερόμενο άτομο (εννοεί τα παιδιά της οικογένειας κάτω των 18 ετών), παρουσιάσει ξαφνικά συμπτώματα πυρετού η βήχα η δυσκολία στην αναπνοή;
  2. Είχατε εσείς η οποιοδήποτε από τα προναφερόμενα άτομα, στενή επαφή με κάποιον, ο οποίος έχει διαγνωστεί με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό Covid-19;
  3. Είχατε εσείς η κάποιο από τα προαναφερόμενα άτομα, προσφέρει άμεση φροντίδα σε κάποιον που είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό;
  4. Είχατε, εσείς η κάποιο από τα προαναφερόμενα άτομα, επισκεφθεί η βρεθήκατε σε κοντινή απόσταση με κάποιον που είχε διαγνωστεί με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό;
  5. Είχατε εσείς η κάποιο από τα προαναφερομενα άτομα, εργασθεί σε κοντινή απόσταση η μοιραστεί το ίδιο περιβάλλον με κάποιον που διαγνώστηκε με Covid-19;
  6. Είχατε, εσείς η κάποιο από τα προαναφερόμενα άτομα, ταξιδέψει με ασθενή από covid-19 σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς;
  7. Είχατε, εσείς η κάποιο από τα προαναφερόμενα άτομα, μείνει στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό;

 Άμεση ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής

Έτσι, εάν κάποιο άτομο επί του πλοίου (μέλος του πληρώματος ή επιβάτης) παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό (COVID-19) (συμπεριλαμβανομένης της αιφνίδιας εμφάνισης τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα: βήχας, πυρετός ή δύσπνοια), αυτό θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως από τον πλοίαρχο, στην λιμενική αρχή του επόμενου λιμένα με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν. Είναι σημαντική η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών από τη λιμενική αρχή για να προσδιοριστεί εάν είναι διαθέσιμη στο λιμάνι η ικανότητα μεταφοράς, απομόνωσης, εργαστηριακής διάγνωσης και φροντίδας του ύποπτού περιστατικού COVID-19.

Ίσως το πλοίο καταπλεύσει σε άλλο λιμάνι

Το πλοίο μπορεί να κληθεί να καταπλεύσει σε άλλο λιμάνι σε κοντινή απόσταση, εάν δεν είναι διαθέσιμο το απαραίτητο δυναμικό του προγραμματισμένου λιμένα, ή εάν δικαιολογείται από την ιατρική κατάσταση που ύποπτου περιστατικού COVID-19. Το πλοίο θα κληθεί να καταπλεύσει σε διαφορετικό λιμένα από την λιμενική αρχή του προγραμματισμένου λιμένα και αφού έχει γίνει η υπόδειξη της υγειονομικής αρχής του προγραμματισμένου λιμένα και/ή του ΕΟΔΥ.

Ελαχιστοποίηση παραμονής ύποπτων κρουσμάτων στο πλοίο

Είναι σημαντικό όλες οι διευθετήσεις να γίνονται το συντομότερο δυνατό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η παραμονή υπόπτων περιστατικών στο πλοίο και να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Αποβίβαση. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα COVID-19, στη συνέχεια του ταξιδιού και μέχρι να φτάσει το πλοίο στον τελικό του προορισμό δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση νέων επιβατών στους ενδιάμεσους προορισμούς αλλά μόνο η αποβίβαση επιβατών.

Ο ασθενής θα αποβιβαστεί στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του περιστατικού. Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού θα γίνονται σύμφωνα με την αρμόδια αρχή και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η απόφαση σχετικά με τη διαχείριση του περιστατικού και των στενών επαφών θα ληφθεί από την αρμόδια υγειονομική αρχή και τον ΕΟΔΥ βάσει της εκτίμησης κινδύνου και της κατάστασης στην κοινότητα.

Οδηγίες για τη διαχείριση

Στη συνέχεια θα παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού και των στενών επαφών, τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Δείτε ακόμη

Ο Δήμος Αθηναίων αποζημίωσε τον Σταμάτη Κραουνάκη
Η συγκινητική αλλαγή φρουράς στη Βουλή για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων
Γενοκτονία Ποντίων: Γέμισε με φαναράκια ο ουρανός στα δυτικά προάστια
Exit mobile version