Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γενοκτονία Ποντίων 2020 – φαναράκια: Μια συγκινητική κίνηση στα Δυτικά Προάστια
ΕΛΛΑΔΑ

Γενοκτονία Ποντίων 2020 – φαναράκια: Μια συγκινητική κίνηση στα Δυτικά Προάστια

Γενοκτονία Ποντίων 2020 - φαναράκια: Η συμβολική κίνηση των κατοίκων στα Δυτικά προάστια τράβηξε τα βλέμματα των πάντων.

Γενοκτονία Ποντίων 2020 – φαναράκια: Με φαναράκια γέμισε χθες βράδυ ο ουρανός στα Δυτικά προάστια για τη συμπλήρωση των 101 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κάτοικοι από Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα και Κορυδαλλό βγήκαν σε ταράτσες, μπαλκόνια και πάρκα και άφησαν ένα φαναράκι στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας που μέχρι σήμερα αναζητούν δικαίωση. Η συμβολική κίνηση των κατοίκων στα Δυτικά προάστια τράβηξε τα βλέμματα των πάντων, αφού το σκηνικό που δημιουργήθηκε ήταν μαγικό. Σημειώνεται ότι από χθες έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ώρα, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη αναρτήθηκε πανό στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αποτελεί μια ημέρα θλίψης και περισυλλογής. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας καθώς 353.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεότουρκους.  Ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτά τα χώματα ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων. Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται.

Ελάχιστη ένδειξη τιμής

Η ανάρτηση του πανό στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Πόντιους μας. Καταθέτουμε το σεβασμό μας στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και δίνουμε μια υπόσχεση να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μας συνείδησης. Αποτίουμε φόρο τιμής για τα θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας που στόχο της είχε τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου. Αποτελεί ελάχιστο χρέος μας, απέναντι σε όλα τα αθώα θύματα, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις