Τουρκία: Σχεδόν έτοιμη η Παναγία Σουμελά

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σχεδόν έτοιμη η Παναγία Σουμελά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τουρκία: Η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του δύσβατου της περιοχής.

18.05.2020 | 22:42

Τουρκία: Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα ολοκληρώνεται η αναστήλωση της ιστορικής μονής Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία. Τις ελπίδες αναπτέρωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στις εργασίες αναστήλωσης και στήριξης της ιστορικής μονής οι οποίες έχουν κρατήσει σχεδόν πέντε χρόνια. Η μονή επρόκειτο να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως ανέφερε ο τελευταίος, η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αλλά και λόγω του δύσβατου της βραχώδους αυτής περιοχής. Η πρόσβαση στα προβληματικά σημεία όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων γίνεται μόνο με ειδικά συνεργεία ορειβατών, είπε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει επιτάχυνση των εργασιών ώστε η Μονή Σουμελά να ανοίξει τη φετινή σεζόν, ίσως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Τουρκία: Η καταστροφή της μονής

Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το υπερχιλιετές μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων. Τον Ιούνιο του 2010 το Τουρκικό Κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί στην ιστορική μονή η λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου 2010, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην περιοχή τις ημέρες αυτές.  Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 88 έτη που το μοναστήρι λειτούργησε ξανά ως εκκλησία, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Δείτε ακόμη

Συντριβή αεροσκάφους σε σπίτι – Νεκρή μια στρατιωτικός (vid)
Δείτε βίντεο: Πόσα σταγονίδια σάλιου μένουν στον αέρα κατά την ομιλία
Ο απίστευτος Μπολσονάρου – Πήγε σε πορεία διαμαρτυρίας για τα… μέτρα
Exit mobile version