Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός εστίαση: Πίεση στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός εστίαση: Πίεση στην κυβέρνηση

Κορονοϊός εστίαση: Εάν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των εστιατορίων κανένας υπουργός δεν θα λάβει μονομερώς μια τέτοια απόφαση

Κορονοϊός εστίαση: Η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται αυτήν την χρονική περίοδο στην κυβέρνηση προέρχεται από τον κλάδο της εστίασης, των μαγαζιών δηλαδή καφέ ποτού, αλλά και τα εστιατόρια. Η εικόνα που παρουσιάζει τις πρώτες ημέρες το λιανικό εμπόριο είναι ενθαρρυντική και αισιόδοξη, γεγονός που ωθεί και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να ζητούν ξεκίνημα εργασιών νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μάλιστα την άποψη αυτή υιοθετούν και αρκετά κυβερνητικά στελέχη με το επιχείρημα ότι αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας ο κίνδυνος μετάδοσης ελαχιστοποιείται και επιπλέον κάθε ημέρα εργασίας για τα μαγαζιά αυτά είναι μια κερδισμένη ημέρα για την αύξηση του τζίρου τους και για την επανάκαμψη των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει σταθερή γραμμή που είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων που έχουν αναλάβει την μάχη με τον κορονοϊό. Εάν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των εστιατορίων και των καφέ κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δεν θα λάβει μονομερώς μια τέτοια απόφαση θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Πάντως εάν τα επιστημονικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, τότε θα δούμε τα εστιατόρια να ανοίγουν στις 25 Μαΐου και όχι νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός εστίαση: Οι προϋποθέσεις ανοίγματος

Το άνοιγμα των εστιατορίων θα γίνει με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις με βασικότερη αυτήν της τήρησης της απόστασης των τραπεζοκαθισμάτων, μέτρο που ενδέχεται να ισχύσει έως το τέλος του χρόνου. Για την ενίσχυση των καταστηματαρχών η κυβέρνηση έχει προβλέψει την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να μην μειωθεί αισθητά ο αριθμός των πελατών σε κάθε εστιατόριο και να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τι θα γίνει με τα δημοτικά τέλη

Επόμενη ρύθμιση είναι αυτή των δημοτικών τελών όπου υπάρχει δυνατότητα μείωσης έως και 50% για εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν την δυνατότητα επέκτασης των εξωτερικών τους χώρων. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυστηρούς ελέγχους στα καταστήματα σε καθημερινή βάση που θα συνοδεύονται από αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν πειθαρχήσουν. Το στοίχημα είναι μεγάλο και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα που θα ολοκληρωθεί με το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου και το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να το κερδίσουν.

Δείτε ακόμη

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας σε τρεις ΜΚΟ – “Σήκωσαν” τους υπολογιστές
Ισοπεδώθηκε η καμπύλη στην Ελλάδα, τρομάζουν οι εικόνες συνωστισμού
Προειδοποίηση Σύψα: Μη γίνουμε Νότια Κορέα – Ένας κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις