Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολεία σήμερα 11/5: Επιστροφή για τη Γ’ Λυκείου με θερμομέτρηση και αντισηπτικά
ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Σχολεία σήμερα 11/5: Επιστροφή για τη Γ’ Λυκείου με θερμομέτρηση και αντισηπτικά

Σχολεία σήμερα 11/5: Η σταδιακή άρση των μέτρων συνεχίζεται, καθώς σήμερα επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου, δύο μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Σχολεία σήμερα 11/5: Με θερμομέτρηση στην είσοδο, ειδική διάταξη των θρανίων μέσα στις αίθουσες, κανόνες στα διαλείμματα και στην υγιεινή, άρχισαν σήμερα τα μαθήματα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Οι καθηγητές έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις στα παιδιά. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Οι μαθητές προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής: οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη-Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας. Τα τμήματα με έως 15 μαθητές θα κάνουν μαθήματα καθημερινά, ενώ ένα ποσοστό θα κάνει μάθημα από το σπίτι – για λόγους ασφαλείας – με μεθόδους σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Οι απουσίες

Σημειώνεται ότι κανένα σχολείο δεν είχε λάβει ως την Παρασκευή το μεσημέρι συγκεκριμένες έντυπες οδηγίες για το πώς θα διαχωρίζονται εκείνοι που δεν θέλουν να επιστρέψουν στα σχολεία τους και πώς δεν θα προσμετρούνται οι απουσίες τους. Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους διευθυντές να καταχωρίζουν τις απουσίες όλων των μαθητών στο τέλος κάθε ημέρας ενώ έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία στην οποία ορίζει ότι πρέπει να τηρηθεί αυστηρά τις επόμενες ημέρες το 7ωρο μάθημα. Εν τω μεταξύ “τρέχει” η προθεσμία κατάθεσης των Αιτήσεων – Δηλώσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις την οποία οι τελειόφοιτοι του Λυκείου πρέπει να πάνε υποχρεωτικά στα σχολεία τους για να τις υπογράψουν ως τις 15 του μήνα.

Ηλεκτρονικά η αποστολή βαθμών τετραμήνου

Οι βαθμοί των μαθητών θα σταλούν ηλεκτρονικά στους γονείς καθώς το υπουργείο Παιδείας δημιούργησε στο myschool λειτουργικότητα που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου excel με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για την δημιουργία ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail), χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες.

Και με μάσκες ορισμένοι μαθητές

Ορισμένοι μαθητές προσήλθαν στο σχολείο με μάσκες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικές. Τα κυλικεία στα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης έχουν προγραμματιστεί απολυμάνσεις και καθαρισμοί στην διάρκεια που θα λειτουργούν τα σχολεία.

Τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας, οι μαθητές έμπαιναν ένας – ένας στα σχολεία, πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Αίθουσες με αντισηπτικά και ειδική διάταξη θρανίων

Οι αίθουσες υποδέχθηκαν τους μαθητές με αντισηπτικά στην έδρα και ειδική διάταξη των θρανίων. Πλέον θα βρίσκονται δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα. Η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Στη φωτογραφία φαίνεται ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου σχολείου για τον τρόπο που θα κάθονται οι μαθητές στα θρανία: Ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο. Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Στα διαλείμματα

Αναλυτικά θα πρέπει να γίνονται τα εξής:

Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).
Επισημαίνεται ότι εκτός από την διαρρύθμιση των σχολικών αιθουσών, σημαντική είναι η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις